Symptomen van diabetes type 2
We hebben hieronder een aantal symptomen neergezet die kunnen wijzen op diabetes type 2:
- Veel dorst en een droge mond
- Veel plassen (meer dan normaal is)
- Vermoeidheid
- Verminderd gezichtsvermogen (wazig zien, dubbelzien, rode/branderige ogen)
- Wondjes die slecht genezen
- Krampen, tintelingen of pijn in voeten/benen
- (Terugkerende) Infecties (blaasontsteking, urineweginfectie of schimmelinfecties zoals candida)
Trek zelf geen voorbarige conclusies
De signalen voor diabetes type 2 zijn niet altijd even duidelijk. Dit in tegenstelling tot diabetes type 1. De symptomen zoals hierboven beschreven kúnnen duiden op diabetes type 2, maar ze kunnen ook net zo goed duiden op iets anders. Toets of je de belangrijkste symptomen bij jezelf herkent. Raadpleeg altijd je huisarts als je vermoedt diabetes type 2 te hebben en trek vooral geen voorbarige conclusies. Hij of zij kan met verder (bloed)onderzoek achterhalen wat er aan de hand is.
Nader onderzoek door de huisarts
Heb je het idee dat je misschien wel diabetes type 2 hebt? Ga dan naar de huisarts met je vermoedens en vraag om een test waarbij de bloedglucosewaarde wordt gemeten. De huisarts prikt vervolgens een druppeltje bloed en meet je bloedglucosewaarde. Is de niet-nuchtere waarde hoger dan 11 mmol/l (millimol per liter bloed), dan is een tweede, nuchtere meting nodig. Hiervoor mag je acht uur van tevoren niet eten of drinken. Is de waarde dan hoger dan 6 mmol/l, dan heb je diabetes.
Op weg naar een gezondere leefstijl
Heb jij kortgeleden te horen gekregen dat je diabetes type 2 hebt? Een paar tips:
- Het aanpassen van je leefstijl kan helpen je bloedglucosewaarde te reguleren. Dat betekent gezond eten en voldoende bewegen. Maar ook voldoende slaap en ontspanning en stoppen met roken zijn belangrijk. In sommige gevallen kun je diabetes type 2 zelfs omkeren.
- Spijker je kennis bij over diabetes. Het boek ‘Diabetes type 2? Maak jezelf beter’ en het gelijknamige kookboek zijn een geschikt startpunt en kunnen je op weg helpen naar een gezondere leefstijl.
- Weet je niet waar je moet beginnen met gezonder eten? De DVN Maaltijdbox met het diabetesmenu is dan aan te raden. Alle gerechten zijn samengesteld en goedgekeurd door diëtisten en voldoen aan de voedingsrichtlijnen van de Nederlandse Diabetes Federatie.
Niks doen is geen optie
Doe je niets aan je diabetes type 2, dan kan dat op den duur betekenen dat je medicatie moet gaan slikken of insuline moet spuiten. Ook kun je last krijgen van complicaties. Het e-book ‘Diabetes type 2. Wat nu?’ staat boordevol informatie over wat diabetes type 2 precies is en stampvol tips voor hoe je je leefstijl kunt aanpassen. Ook op deze website staat genoeg informatie om je verder op weg te helpen. Je staat er niet alleen voor.