Aubergine met gehakt

Gevulde aubergine met kruidig rundergehakt op de koolhydraatarme toer.

Aubergines zijn zeer gevoelig voor lage temperaturen. Het is raadzaam de groente niet bij temperaturen lager dan 10 °C te bewaren. Bewaar ze dus niet in de koelkast, maar op een koele, donkere plaats. Wist je dat aubergines van oorsprong uit tropisch Azië komen? Waarschijnlijk zijn het de Arabieren of de Portugezen geweest die de groente naar Europa hebben gebracht. Aubergine behoort tot de nachtschadefamilie evenals de tomaat, paprika, komkommer en peper.

Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Was de aubergine en snijd in de lengte doormidden. Hol de aubergine uit met een lepel en bewaar het vruchtvlees. Plaats de aubergine helften met het snijvlak naar boven op de bakplaat en plaats alvast in de voorverwarmde oven voor 10 minuten.
2. Snijd het aubergine vruchtvlees klein. Pel en snipper de ui. Pel de knoflook. Was de tomaat en snijd in blokjes. Was en halveer de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd klein. Veeg de champignons schoon en snijd in plakjes.
3. Verhit bakolie in een koekenpan en fruit de ui 2 minuten. Bak het gehakt samen met het aubergine vruchtvlees en de champignons (3-5 minuten). Voeg de tomaat en paprika toe en bak nog 5 minuten mee. Pers de knoflook erboven uit en breng op smaak met sambal, zout en peper.
4. Haal de aubergine helften uit de oven en vul ze met het gehakt-groentemengsel. Druppel olijfolie extra vierge erover en rooster nog 10-15 minuten in de voorverwarmde oven (houd de rest van het gehakt-groentemengsel warm).
5. Haal de gevulde aubergines uit de oven en serveer het overige gehakt-groentemengsel ernaast.

Tip: Het gehakt-groentemengsel is ook erg lekker met basilicum of tijm.

Recept afkomstig van Ekomenu

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!