Bloedglucose uit evenwicht

Diabetes is een ziekte waarbij de bloedsuiker uit evenwicht is. Daarom heet het ook wel suikerziekte. Het bereiken van een zo goed mogelijke bloedglucosewaarden kan de kans op complicaties verminderen. Dit geeft mensen met diabetes dus een belangrijke eigen verantwoordelijkheid.

Veelvoorkomende complicaties bij diabetes

  • Problemen met hart en bloedvaten, die sneller beschadigd raken.
    Bij iedereen die ouder wordt, treedt aderverkalking op in de bloedvaten. Als je te hoge bloedglucosewaarden hebt, gaat dit proces sneller. Na verloop van tijd stroomt er door de vernauwingen in de vaten minder bloed naar de organen. Je kan pijn krijgen in je benen bij het lopen (etalagebenen) of pijn op de borst (angina pectoris).
  • Last van de ogen (retinopathie)
    Diabetes veroorzaakt veel problemen met de (bloed)vaten. Ook met de bloedvaten van het netvlies in de ogen. Dit heet retinopathie. Klachten die je kunt krijgen zijn: wazig, onscherp of troebel zien, oogontstekingen, een branderig gevoel aan de ogen of dubbel zien.
  • Neuropathie
    Schade aan de zenuwen, ook wel neuropathie genoemd. Zenuwschade herken je aan pijn, tintelingen, gevoelloosheid, evenwichtsklachten of bijvoorbeeld minder kracht. Diabetes kan in je hele lichaam zenuwen beschadigen. Ook in en rond de maag, waardoor vaak maag- en darmklachten optreden. Diabetes kan invloed hebben op de hersenen, de nieren, de huid en de gewrichten.
  • Problemen aan je voeten
    Doordat bloedvaten beschadigen, stroomt er minder bloed door de benen en naar de voeten. Mensen met diabetes kunnen, door een combinatie van schade aan de bloedvaten en zenuwbanen, last krijgen van de voeten. Dat begint meestal met minder gevoel in de voeten, slecht genezende wondjes, koude voeten of andere klachten. Verzorg je voeten daarom extra goed. Voorkom een Diabetische voet met deze tips.
  • Mentale klachten
    Op het mentale vlak komen klachten als vermoeidheid, depressie en problemen met seksualiteit (door een combinatie van vaat- en zenuwschade) vaker dan gemiddeld voor.
  • Mondproblemen
    Als je diabetes hebt ben je gevoeliger voor ontstekingen en is de kans op problemen in de mond groter. Ontstekingen in de mond, zoals parodontitis, kunnen je diabetes ontregelen. Voorkom mondproblemen met deze tips.
  • Slechte nachtrust
    Door diabetesstress, pijn door neuropathie of vaak moeten plassen kan je nachtrust verstoord worden. Slaap je minder goed, dan kan dat leiden tot verstoorde bloedglucosewaarden. Op de lange termijn heeft slecht slapen ook effect op je bloedvaten en organen. Een slechte nachtrust kan ook leiden tot stress. Lees meer over het belang van een goede nachtrust.

Verklein de kans op complicaties

Nu klinkt dit allemaal alles behalve fijn. En dat is het ook niet. Gelukkig kun je zelf van alles doen om complicaties zo veel mogelijk te voorkomen. Namelijk door een gezonde leefstijl, gezonde voeding, voldoende bewegen en stabiele bloedsuikers. Lees hier meer over de behandeling van diabetes type 2 en hoe je zelf complicaties zoveel mogelijk kunt beperken dan wel voorkomen.

Tip: ben je al lid van onze Facebookpagina? Daar plaatsen we regelmatig weetjes, tips, lekkere recepten en leuke acties.

Misschien interesseert dit je ook?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!