Hoe ontstaan complicaties in je lichaam?

Door diabetes wordt het lichaam zwaarder belast. De energiehuishouding is verstoord en dat heeft nogal wat gevolgen. Organen moeten harder werken, hormonen moeten zich voortdurend aanpassen. En het belangrijkste gevolg van diabetes is: er kan schade ontstaan in het lichaam als er minder gevoeligheid is voor insuline of als het glucosegehalte in het bloed hoog is (hoger dan 8 mmol).

Diabetes zorgt ervoor dat er meer kalk in je bloedvaten komt. Die worden daardoor smaller. Het bloed stroomt er dan moeilijker doorheen. Kleine bloedvaatjes die de zenuwen van bloed voorzien worden door de kalk stijver, slibben dicht of gaan stuk. Ook wordt het moeilijker voor je hart om het bloed goed door je lichaam te pompen. Het bloed kan dan minder goed zuurstof en voedingsstoffen aan de zenuwen geven. De zenuwen worden hierdoor slechter, raken beschadigd of sterven soms af.

De kans dat je complicaties krijgt wordt groter als je:

  • Rookt
  • Veel alcohol drinkt
  • Verzadigd vet eet, zoals volle melkproducten, kaas, vet vlees, koek en snacks
  • Overgewicht hebt
  • Weinig beweegt
  • Erfelijke aanleg hebt

Herken de gevolgen van diabetes

  • Problemen met hart en bloedvaten, die sneller beschadigd raken.
    Als je diabetes hebt en daarnaast ook een hoge bloeddruk, overgewicht of rookt dan heb je een hoog risico op hart- en vaatziekten. Problemen aan je hart en bloedvaten herken je aan: snel buiten adem zijn (bij inspanning of platliggen), moeheid en een afdruk van de sok in het onderbeen. Andere signalen zijn minder zin in eten, minder goed kunnen inspannen en ‘s nachts vaker moeten plassen.
    Lees hier meer over hart- en vaatziekten. Lees hier meer over hart- en vaatziekten.
  • Neuropathie
    Diabetes kan in je hele lichaam zenuwen beschadigen. Schade aan de zenuwen wordt ook wel neuropathie genoemd. Zenuwschade herken je aan pijn, tintelingen, gevoelloosheid, evenwichtsklachten of bijvoorbeeld minder kracht. Lees meer over zenuwschade door diabetes.
  • Problemen met je nieren
    Hoge glucosewaarden kunnen de vaten in je nieren beschadigen, waardoor je nieren niet meer goed werken. Hierdoor kunnen je nieren afvalstoffen niet meer goed afvoeren. De meeste mensen krijgen pas klachten als de nieren nog maar voor 30% werken. Door tijdens je jaarcontrole je bloedwaarden, urine en bloeddruk te laten onderzoeken kun je nierschade ontdekken.
  • Last van de ogen
    Diabetes veroorzaakt veel problemen met de (bloed)vaten. Ook met de bloedvaten van het netvlies in de ogen. Dit heet retinopathie. Oogproblemen herken je aan: wazig, onscherp of troebel zien, oogontstekingen, een branderig gevoel aan de ogen of dubbelzien. Lees hier meer over oogproblemen.
  • Problemen aan je voeten
    Doordat bloedvaten beschadigen, stroomt er minder bloed door de benen en naar de voeten. Mensen met diabetes kunnen, door een combinatie van schade aan de bloedvaten en zenuwbanen, last krijgen van de voeten. Dat begint meestal met minder gevoel in de voeten, slecht genezende wondjes, koude voeten of andere klachten. Voorkom een Diabetische voet met deze tips.
  • Mondproblemen
    Als je diabetes hebt ben je gevoeliger voor ontstekingen en is de kans op problemen in de mond groter. Ontstekingen in de mond, zoals parodontitis, kunnen je diabetes ontregelen. Voorkom mondproblemen met deze tips.
  • Slechte nachtrust
  • Door diabetesstress, pijn door neuropathie of vaak moeten plassen kan je nachtrust verstoord worden. Slaap je minder goed, dan kan dat leiden tot verstoorde bloedglucosewaarden. Lees meer over het belang van een goede nachtrust.
  • Mentale klachten
    Klachten als vermoeidheid, depressie en problemen met seksualiteit (door een combinatie van vaat- en zenuwschade) komen bij mensen met diabetes vaker dan gemiddeld voor. Het helpt om hierover te praten met je arts. Lees meer over mentale klachten door diabetes.

Verklein de kans op complicaties

Nu klinkt dit allemaal niet fijn. Gelukkig kun je zelf van alles doen om complicaties zo veel mogelijk te voorkomen. Probeer je glucosewaarden stabiel te houden. Gezond eten, veel bewegen en voldoende slapen en ontspannen helpen daarbij. Ook kan het nodig zijn om medicijnen te slikken. Er bestaan medicijnen om je glucosewaarde te verlagen en het risico op complicaties aan je hart en vaten verkleinen. Meer over een gezonde leefstijl lees je hier.

Misschien interesseert dit je ook?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!