Bloedglucose uit evenwicht

Diabetes is een ziekte waarbij de bloedsuiker uit evenwicht is. Daarom heet het ook wel suikerziekte. Het bereiken van een zo goed mogelijke bloedglucosewaarden kan de kans op complicaties verminderen. Dit geeft mensen met diabetes dus een belangrijke eigen verantwoordelijkheid.

Veelvoorkomende complicaties bij diabetes

  • Problemen met hart en bloedvaten, die sneller beschadigd raken.
  • Schade aan de zenuwen, die zich uit in pijn, tintelingen, gevoelloosheid, evenwichtsklachten of bijvoorbeeld minder kracht.
  • Doordat bloedvaten beschadigen, stroomt er minder bloed door de benen en naar de voeten. Mensen met diabetes kunnen, door een combinatie van schade aan de bloedvaten en zenuwbanen, last krijgen van de voeten. Dat begint meestal met minder gevoel in de voeten, slecht genezende wondjes, koude voeten of andere klachten. Verzorg je voeten daarom extra goed.
  • Wazig, onscherp of troebel zien, oogontstekingen, een branderig gevoel aan de ogen of dubbel zien: veel mensen met diabetes krijgen last van de ogen.
  • Diabetes beschadigt de zenuwen in en rond de maag, waardoor vaak maag- en darmklachten optreden.
  • Diabetes kan invloed hebben op de hersenen, de nieren, de huid en de gewrichten. En op het mentale vlak komen klachten als vermoeidheid, depressie en problemen met seksualiteit (door een combinatie van vaat- en zenuwschade) vaker dan gemiddeld voor.
  • Als je diabetes hebt, is de kans op problemen in de mond groter. Ontstekingen in de mond, zoals parodontitis, kunnen je diabetes ontregelen. Poets je tanden daarom twee keer per dag voor minimaal twee minuten.
  • Slaap je minder goed, dan kan dat leiden tot verstoorde bloedglucosewaarden. Op de lange termijn heeft slecht slapen ook effect op je bloedvaten en organen. Een slechte nachtrust kan ook leiden tot stress.

Je hebt het zelf in de hand

Nu klinkt dit allemaal alles behalve fijn. En dat is het ook niet. Gelukkig kun je zelf van alles doen om complicaties zo veel mogelijk te voorkomen. Namelijk door een gezonde leefstijl, gezonde voeding, voldoende bewegen en stabiele bloedsuikers. Lees hier meer over de behandeling van diabetes type 2 en hoe je zelf complicaties zoveel mogelijk kunt beperken dan wel voorkomen.

Tip: ben je al lid van onze Facebookpagina? Daar plaatsen we regelmatig weetjes, tips, lekkere recepten en leuke acties.

Misschien interesseert dit je ook?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!