Hoe ontstaat zenuwschade?

Zenuwen worden gevoed en van zuurstof voorzien door kleine bloedvaatjes. Deze kleine bloedvaatjes kunnen door diabetes worden aangetast. De zenuwschade die daardoor ontstaat noemen we diabetische neuropathie. Meestal is het schade aan de vaatjes van de langste zenuwen, dit zijn de gevoels- en bewegingszenuwen van de benen. Als een zenuw is beschadigd, kan hij signalen niet meer goed doorgeven van de hersenen naar je spieren, huid en andere organen en weer terug.

Diabetische zenuwschade kan ontstaan door:

 • aangetaste kleine bloedvaatjes om de zenuwen heen
 • een te hoge bloedglucosewaarde
 • een verstoorde stofwisseling in de cel
 • versuikering van de zenuwvezels
 • erfelijke aanleg

Zenuwschade kun je herkennen aan klachten als:

 • het gevoel ‘op watten te lopen’
 • een kriebelend gevoel in de huid
 • brandende en schietende pijnen
 • het niet meer goed voelen van warmte en kou
 • een gevoel van speldenprikken
 • een gevoel van elektrische schokken
 • pijn

Heb je diabetes en herken je een of meer van bovenstaande klachten? Neem dan contact op met je arts om je klachten te bespreken.

Verschillende soorten zenuwschade

Er zijn verschillende soorten zenuwschade. Schade aan één zenuw heet mononeuropathie. Schade aan meerdere zenuwen heet polyneuropathie. Meer informatie over verschillen in zenuwschade lees je in het E-book zenuwschade van Diabetesvereniging Nederland.

Behandeling van zenuwschade

Zenuwschade is met diabetes moeilijk te voorkomen. Zenuwen herstellen niet of nauwelijks van opgelopen schade dus het is van belang om schade zoveel mogelijk te beperken. Goede bloedglucosewaardes, een gezonde leefstijl en het vermijden van risicofactoren voor schade aan je bloedvaten zoals roken en ongezond eten verkleinen de kans op het ontstaan en op uitbreiding van diabetische zenuwschade. Als je pijn hebt door de zenuwschade kan de arts je pijnstillers voorschrijven.

Leven met neuropathie

Neuropathie kan andere vervelende dingen met zich meebrengen die jou belemmeren in het dagelijks leven, zoals pijn, slecht slapen, depressieve gevoelens en complicaties aan de voeten en organen. Ook kun je meer last hebben van vermoeidheid. Dat is niet niks. Wat daarbij misschien kan helpen:

 • Praat over je klachten met je arts of verpleegkundige. Zij kunnen indien nodig pijnstillers voorschrijven en meedenken over mogelijke behandelingen zonder medicijnen.
 • Drink liever geen alcohol. Je klachten kunnen dan erger worden.
 • Stress, boosheid en sombere gevoelens hebben invloed op je bloedglucosewaarde en kunnen de pijn verergeren. Het kan helpen om erover te praten met de mensen om je heen of iemand anders met diabetes op een forum. Zij kunnen je steunen.
 • Geven je klachten problemen op het werk? Bespreek het dan met je werkgever en de bedrijfsarts. Misschien zijn er aanpassingen op je werk mogelijk waardoor je minder last hebt van je klachten.

Diabetische voet

Neuropathie kan problemen aan je voeten veroorzaken. Als je door neuropathie minder of geen gevoel hebt in je voeten kan het zijn dat je wondjes en drukplekken pas laat opmerkt. Het wondje kan hierdoor gaan ontsteken. Het is van belang dat je drukplekken en wondjes zoveel mogelijk vermijdt. Speciale schoenen en inlegzooltjes kunnen hierbij helpen.
Heb je voetklachten door neuropathie? Lees tips over voetverzorging, schoenen, sokken en inlegzolen.

Gratis e-book over zenuwschade

Wil je meer lezen over zenuwschade (neuropathie) door diabetes? Vraag dan het gratis e-book aan van Diabetesvereniging Nederland over de oorzaken, klachten en behandeling van zenuwschade.

Deelnemers gezocht

Stichting Centre for Human Drug Research (CHDR) en het LUMC in Leiden doen samen onderzoek naar de pijnstillende effecten van cannabisolie bij mensen met chronische pijn door neuropathie. Wil jij deelnemen aan het onderzoek? Meld je dan aan.

Bronnen:
www.dvn.nl
www.diep.info/diabetische-neuropathie
www.umcutrecht.nl/nl/ziekte/zenuwschade-door-diabetes

Misschien interesseert dit je ook?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!