Veel van de complicaties van diabetes type 2 ontstaan in de voet. Let op voor voetcomplicaties bij diabetes.

Op den duur kan je te maken krijgen met vervelende gevolgen van diabetes, ook wel ‘late complicaties’ genoemd. Extra aandacht besteden aan je voeten is belangrijk bij diabetes type 2.

Misschien klinkt het je bekend in de oren: de ‘diabetische voet’. De term ‘diabetische voet’ is een verzamelnaam voor een combinatie van schade die ontstaat door angiopathie (schade aan de bloedvaten) en neuropathie (schade aan de zenuwbanen). Maar liefst 1 op de 4 mensen met diabetes krijgt ermee te maken. Het is misschien niet leuk om erover te lezen, maar wel belangrijk om te weten. Vooral omdat je zelf veel kunt doen om voetproblemen te voorkomen.

Oorzaken diabetische voet
Te vaak een hoge bloedglucose kan op den duur de zenuwen in je lichaam beschadigen. Dit kan leiden tot minder gevoel in je voeten waardoor je warmte of pijn minder of zelfs helemaal niet voelt. Hierdoor loop je meer kans op infecties en zweren, bijvoorbeeld wanneer je wondjes en blaren niet meer goed voelt. Een ander probleem kan het evenwicht zijn. Hierdoor kan een geforceerde voetstand ontstaan, waardoor de kans op vergroeiingen, eeltvorming en botschade toeneemt.

Te vaak een hoge bloedglucose tast ook de bloedvaten aan, het bloed kan dan niet meer optimaal door het lichaam stromen. Voeten zijn dan vaak koud, rood en extra gevoelig voor kou en warmte. Ook belemmert het snelle wondgenezing.

Diabetische voet voorkomen
Hierbij een paar tips om klachten te voorkomen. Je kunt namelijk zelf veel doen.

 • Bekijk je voeten elke dag, gebruik een spiegel voor de onderkant. Zie je opvallendheden, neem dan direct contact op met de dokter of podotherapeut.
 • Knip je nagels recht en niet te kort af.
 • Draag sokken van goede kwaliteit, zonder dikke naden of strak elastiek. Bijvoorbeeld
 • Voetgymnastiek bevordert de doorbloeding, daarvoor bestaan eenvoudige oefeningen.
 • Was je voeten regelmatig (niet te heet), maar neem geen voetbaden. Wrijf de voeten goed en deppend af en wrijf ze in met een geschikte voetcrème. Tip: gebruik Hypogeen voet-beencreme!
 • Verwijder eelt en likdoorns niet zelf en gebruik geen likdoornpleisters. Ga voor een goede verzorging van je voeten naar de pedicure.
 • Zorg voor goed passende schoenen, loop liever niet op blote voeten. Een hak van 1 à 2 cm is optimaal.

Controle
Vooral goede bloedglucosewaarden en goede schoenen zijn van groot belang als je complicaties aan je voeten wilt voorkomen. Regelmatige controle is zeer aan te raden. In onze shop zijn veel handige hulpmiddelen te vinden om klachten te voorkomen of verzachten.

Volg ons actief en krijg toegang tot vele extra’s!

Wil je de volledige inhoud bekijken? Maak dan een gratis account aan.
 • Lees alle premium content
 • Gratis receptenboekjes
 • Unieke aanbiedingen
 • Extra kortingen

Misschien interesseert dit je ook?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!