De verzamelnaam voor problemen met je voeten als gevolg van diabetes is diabetische voet. Daarbij horen klachten als verminderd gevoel in de voeten, slecht genezende wondjes, ontstekingen, eeltvorming, likdoorns en drukplekken die voor flink wat ongemak kunnen zorgen.

Het verminderd gevoel in de voeten kan ervoor zorgen dat pijnprikkels niet doorkomen. Het staan op een steentje of een ander scherp voorwerp, kan er al voor zorgen dat er wondjes ontstaan. Doordat het zogeheten ‘alarmsignaal’ niet afgaat bij deze mensen, kan het zijn dat er ongemerkt mee doorgelopen wordt.

Hoe maak je de kans op problemen met je voeten daarom zo klein mogelijk? Volgens Thijs die zelf diabetes type 1 heeft en bij Diabetesvereniging Nederland werkt, vooral door lief te zijn voor je voeten. Om jou hierbij te helpen: 6 Tips van Thijs uit eigen ervaring.

6 tips om voetcomplicaties bij diabetes te voorkomen

  • Zorg voor goede schoenen, goedkoop is vaak duurkoop
  • Neem geen voetenbadjes
  • Was je voeten goed en droog ze goed af, ook tussen je tenen. Wacht daarna even met het aantrekken van sokken en schoenen. 
  • Smeer voor het slapen gaan, zittend op de rand van het bed, je voeten in met een goede hydraterende voetcrème of zalf zodat deze ‘s nachts kan intrekken. Draag eventueel naadloze bedsokken om je lakens te beschermen.
  • Laat een goede medisch pedicure of paramedisch chiropodist je voeten regelmatig controleren en behandelen. Bezuinig niet op de pedicure/chiropodist, ook als je geen vergoeding krijgt van de verzekering.
  • En de belangrijkste tip: controleer iedere dag je voeten op wondjes, vraag eventueel je partner om mee te kijken. Je kunt ook gebruik maken van een spiegel of de filmfunctie van je smartphone. Neem er de tijd voor en wees lief voor je voeten.

Wil je meer lezen over de ervaring van Thijs met voetzorg met nuttige tips? Lees dan hier een uitgebreid interview met Thijs in nauwe samenwerking met Voetencentrum Wender.

Meer weten over voetverzorging en vergoedingen? Lees dan dit artikel over voetcomplicaties van Diabetesvereniging Nederland. 

Misschien interesseert dit je ook?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!