Bloedglucosewaarde

Bloedglucosewaarde is de hoeveelheid suiker of glucose in je bloed. De waarde wordt uitgedrukt met een cijfer en mmol/l. Suikergehalte of bloedsuikerspiegel betekenen hetzelfde. Een stabiele waarde voor mensen met diabetes betekent een bloedglucose (bloedsuikerwaarde) tussen de 4 en 8 mmol/l. Dan is de kans op lichamelijke complicaties het kleinst.

Je bloedglucosewaarde wordt beïnvloed door verschillende factoren zoals voeding, beweging en stress. De hoeveelheid suiker in het bloed is nooit constant, ook niet bij mensen zonder diabetes. Vergelijk het met een rivier: die transporteert een heleboel verschillende stoffen, maar nooit in dezelfde hoeveelheden.

Vraag en aanbod

Het bloed transporteert constant allerlei essentiële stoffen van en naar alle cellen in het lichaam. Dat betreft niet alleen glucose, maar ook zuurstof, eiwitten, mineralen, hormonen, en afvalstoffen bijvoorbeeld. De samenstelling is dus geheel afhankelijk van vraag en aanbod van je lijf.

Insuline

De glucose die in het bloed zit, wordt er uitgehaald door het hormoon insuline. Als dat in de goede hoeveelheid in het lichaam zit, zorgt het ervoor de het teveel aan glucose uit het bloed wordt gehaald. De ideale hoeveelheid glucose in het bloed ligt dan tussen de 4 en 8 mmol per liter. Als er te weinig actieve insuline aanwezig is, blijft de glucose in het bloed en stijgt de bloedglucosewaarde met als gevolg schade aan de bloedvaten.

Invloed van koolhydraten op je bloedglucosewaarde

Je lichaam zet koolhydraten uit voedsel om in glucose, dat vervolgens in je bloed komt als bloedsuiker. Het aantal koolhydraten dat je per dag binnenkrijgt is van invloed op je bloedglucosewaarde en dit moet in balans zijn met de beschikbare insuline. Een persoon zonder diabetes hoeft hier niet over na te denken: het lichaam houdt de glucosewaarde keurig op peil. Bij mensen met diabetes gebeurt dit niet. Soms kan het helpen om het aantal koolhydraten te verminderen, omdat je dan ook minder insuline nodig hebt.

Hyper en hypo

Ervaar je schommelingen van je bloedglucosespiegel, let dan op dat je geen hyper of hypo krijgt. Als je wel eens een hyper hebt gehad, weet je hoe vervelend dit is. Bij een hyper is er een sterke stijging van je bloedglucosewaarde door een teveel aan glucose in je bloed. Bij een hypo is de waarde juist veel te laag.

Bloedglucosewaarde meten

Controleer regelmatig je bloedglucosewaarde. Heb je vaak hypers of hypo’s, probeer dan te achterhalen hoe dat komt. Mogelijk kun ze voorkomen met een aanpassing in je voeding of medicatie. Een gezonde leefstijl zal je hoe dan ook op weg helpen om de bloedglucosewaarde stabiel te houden. Wil je hier meer over weten? Kijk dan verder op onze website voor tips over voeding, bewegen en ontspanning.

Misschien interesseert dit je ook?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!