Koolhydraten zijn belangrijke brandstof

Eten en drinken bevatten onder meer eiwitten, vetten en koolhydraten. Koolhydraten is de verzamelnaam voor suikers en zetmeel. Koolhydraten zijn een belangrijke vorm van energie voor je lichaam. Het is brandstof voor de spieren en ze laten je hersenen goed functioneren.

Koolhydraten en glucose

Je lichaam zet koolhydraten uit voedsel om in glucose, dat vervolgens in je bloed komt als bloedsuiker. En dat is de voornaamste brandstof voor je hele lichaam. De hormonen insuline en glucagon houden het glucosegehalte in het bloed op het juiste niveau. Een te laag of een te hoog glucosegehalte is namelijk niet goed voor het lichaam

Balans met beschikbare insuline

Koolhydraten zijn eigenlijk de kolen op je kachel, maar pas op: zet hem niet te hoog. Het aantal koolhydraten dat je per dag binnenkrijgt is van invloed op de bloedglucose in je lichaam (suikergehalte) en dit moet in balans zijn met de beschikbare insuline. Een persoon zonder diabetes hoeft hier niet over na te denken: het lichaam houdt de glucosewaarde keurig op peil. Bij mensen met diabetes gebeurt dit niet. Soms kan het dus helpen om het aantal koolhydraten te verminderen, omdat je dan ook minder insuline nodig hebt.

Waarin zitten koolhydraten?

Koolhydraten zitten overal in waar zetmeel of suiker in zit. Bijvoorbeeld melksuiker (melkproducten), vruchtensuiker (fruit en sappen), suiker (snoep, koek en drankjes) en zetmeel (brood, pasta, aardappelen en rijst). Dan zijn er ook nog langzame en snelle koolhydraten, die op verschillende manieren invloed hebben op je bloedsuiker. Laat je vooral op weg helpen met gerichte adviezen over wat wel en niet te eten, en wanneer. De diëtist of diabetesverpleegkundige helpt je hier graag bij. Of bekijk onze kookboeken over koolhydraatarm eten.

Misschien interesseert dit je ook?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!