Koolhydraten en glucose
Je lichaam zet koolhydraten uit voedsel om in glucose, dat vervolgens in je bloed komt als bloedsuiker. En dat is de voornaamste brandstof voor je hele lichaam. De hormonen insuline en glucagon houden het glucosegehalte in het bloed op het juiste niveau. Een te laag of een te hoog glucosegehalte is namelijk niet goed voor het lichaam.

Balans met beschikbare insuline
Koolhydraten zijn eigenlijk de kolen op je kachel, maar pas op: zet hem niet te hoog. Het aantal koolhydraten dat je per dag binnenkrijgt is dus van invloed op de bloedsuiker in je lichaam (glucosegehalte) en dit moet in balans zijn met de beschikbare insuline. Een persoon zonder diabetes hoeft hier niet over na te denken: het lichaam houdt de glucosewaarde keurig op peil.  Bij mensen met diabetes gebeurt dit niet. Soms kan het dus helpen om het aantal koolhydraten te verminderen omdat je dan ook minder insuline nodig hebt.

Waarin zitten koolhydraten?
Koolhydraten zitten overal in waar zetmeel of suiker in zit. Bijvoorbeeld melksuiker (melkproducten), vruchtensuiker (fruit en sappen), suiker (snoep, koek en drankjes) en zetmeel (brood, pasta, aardappelen en rijst). Dan zijn er ook nog langzame en snelle koolhydraten, die op verschillende manieren invloed hebben op je bloedsuiker. Laat je vooral op weg helpen met gerichte adviezen over wat wel en niet te eten, en wanneer. De diƫtist of diabetesverpleegkundige helpt je hier graag bij.

Leestip: Vijf leuke websites vol met koolhydraatarme recepten!

Het Coronavirus (COVID-19) en diabetes

Voor informatie over het Coronavirus (COVID-19) en diabetes ga je naar dvn.nl.

Misschien interesseert dit je ook?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!