Belangrijke vorm van energie

Koolhydraten is de verzamelnaam voor suikers en zetmeel. Koolhydraten zijn een belangrijke vorm van energie voor je lichaam; het is brandstof voor de spieren en ze laten je hersenen goed functioneren. Maar de ene koolhydraat is de ander niet.

Glycemische index

Je lichaam zet koolhydraten uit voedsel om in glucose, dat vervolgens in je bloed komt als bloedglucose (ook wel bloedsuiker genoemd). En dat is de voornaamste brandstof voor je hele lichaam. Je kunt de snelheid waarmee koolhydraten worden omgezet in bloedsuiker uitdrukken in een getal: de glycemische index. De GI van pure glucose is 100: dit betekent dat het vrijwel direct als bloedglucose te gebruiken is door de lichaamscellen. Een lage GI (minder dan 55) betekent dat na het eten van deze voedingsmiddelen de bloedsuiker langzaam stijgt en ook weer langzaam daalt. Voedingsmiddelen met een hoge GI (rond de 70 of hoger) zorgen voor een snelle stijging en daling.

Snelle koolhydraten

Producten met snelle koolhydraten zorgen voor een snelle piek van je bloedglucosespiegel waarna hij ook weer snel daalt. Hierdoor krijg je snel weer trek en eet je meer op een dag dan je nodig hebt. Snelle koolhydraten zitten vooral in sterk bewerkte producten met weinig vezels. Om die reden adviseert internist Hanno Pijl om alles wat de industrie heeft aangeraakt te vermijden.

Snelle koolhydraten vind je bijvoorbeeld in:

  • Koek en snoep
  • Witbrood, aardappels, witte rijst
  • Vruchtensappen en frisdrank

Langzame koolhydraten

Producten met langzame koolhydraten bevatten vaak veel voedingsvezels en dat is extra gezond. Vezels verminderen de bloedsuikerpieken en geven een langdurig verzadigd gevoel. Hierdoor heb je minder behoefte om te snacken tussendoor.

Voedingsmiddelen met langzame koolhydraten zijn bijvoorbeeld:

  • Havermout, bulgur, quinoa
  • Peulvruchten
  • Volkorenproducten
  • Zilvervliesrijst
  • Melk en yoghurt

Misschien interesseert dit je ook?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!