Vermijd alles wat de industrie heeft aangeraakt

Wil je diabetes type 2 omkeren of voorkomen? Dan adviseert Prof. Dr. Hanno Pijl, hoogleraar Diabetologie in het Leids Universitair Medisch Centrum, om je leefstijl aanpakken. “Pak de ziekte bij de wortels aan en focus vooral niet alleen op symptoombestrijding met medicatie”.

In deze video vertelt Hanno Pijl over de leefstijl-gerelateerde oorzaak van diabetes type 2, namelijk ‘de manier waarop wij allemaal leven’ in combinatie met onze aanleg/erfelijke factoren. Volgens Hanno Pijl zijn er twee aanwijsbare oorzaken waar je meteen iets aan kunt veranderen:

 • Verkeerde voeding
  ‘Te veel bewerkt voedsel en te veel zetmeel en suikers’.
 • Gebrek aan beweging
  ‘We zitten te veel en onderbreken dat te weinig met af en toe rondlopen’.

7 tips van Hanno Pijl om diabetes type 2 om te keren

 1. Eet vooral verse voeding
 2. Vind je het lastig om iedere avond een gezond, vers gerecht te verzinnen? Probeer dan een verspakket van de supermarkt of laat een maaltijdbox bezorgen.
 3. Maak zelf je eten klaar
  Vermijd kant-en-klaar eten en bereid het zelf. Zo weet je precies wat je eet. Lees goed de verpakkingen van de ingrediënten voor verborgen suikers. Een kookboek kan je helpen bij het maken van gezonde keuzes.
 4. Vermijd alles wat de industrie heeft aangeraakt
 5. Pas op met suikers in pakjes, zakjes en blikken
 6. Pas op met zetmelen als brood, pasta, rijst en aardappelen
  Deze producten bevatten veel koolhydraten.
 7. Eet vooral volkoren producten
 8. Eet zo zuinig mogelijk, niet meer dan je nodig hebt

Diabetes type 2: maak jezelf beter

Diabetes type 2 voorkomen en zelfs terugdraaien? Door vroegtijdige diagnose, behandeling en leefstijlaanpassing is dat mogelijk volgens Prof. Dr. Hanno Pijl. In het boek ‘Diabetes Type 2? Maak jezelf beter’ legt hij uit hoe je dat doet aan de hand van een succesvol 10-stappenplan.

Wil jij meer lezen over internist Hanno Pijl en waarom het zo simpel lijkt om je leefstijl om te keren maar het in de praktijk brengen ervan lastig is? Ga dan naar Hanno Pijl: Ongezonde leefstijl komt als boemerang terug.

Misschien interesseert dit je ook?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!