Video internist Hanno Pijl: Vermijd alles wat de industrie heeft aangeraakt

Wil je diabetes type 2 omkeren of voorkomen? Dan moet je volgens Prof. Dr. Hanno Pijl, hoogleraar Diabetologie in het Leids Universitair Medisch Centrum, je leefstijl aanpakken. Pak de ziekte bij de wortels aan en focus vooral niet alleen op symptoombestrijding met medicatie.

In deze video praat Hanno Pijl over de leefstijlgerelateerde oorzaak van diabetes type 2, namelijk ‘de manier waarop wij allemaal leven’. Overigens kan type 2 ook ontstaan vanwege aanleg/erfelijke factoren. Volgens Pijl zijn er twee aanwijsbare oorzaken waar je meteen iets aan kunt veranderen:

 • Verkeerde voeding;
  ‘Te veel bewerkt voedsel en te veel zetmeel en suikers’.
 • Gebrek aan beweging;
  ‘We zitten te veel en onderbreken dat te weinig met af en toe rondlopen’.

Hanno’s 7 tips om je diabetes type 2 te verbeteren en medicijngebruik te verminderen:

 1. Eet vooral vers voedsel;
 2. Maak zelf je eten klaar;
 3. Vermijd alles wat de industrie heeft aangeraakt;
 4. Pas op met suikers in pakjes, zakjes en blikken;
 5. Pas op met zetmelen als brood, pasta, rijst en aardappelen;
 6. Eet vooral volkoren producten;
 7. Eet zo zuinig mogelijk.

Wil jij meer lezen over internist Hanno Pijl en waarom het zo simpel lijkt om je leefstijl om te keren maar het in de praktijk brengen ervan lastig is? Ga dan naar Hanno Pijl: Ongezonde leefstijl komt als boemerang terug.

Starten met de aanpak van je leefstijl? Voluitlevenmetdiabetes.nl biedt in samenwerking met Ekomenu een (biologische) DVN maaltijdbox van Ekomenu aan. Je kunt kiezen tussen een diabetesbox of een koolhydraatarme box. De diabetesbox is speciaal voor mensen met diabetes type 2 die de eerste stappen willen zetten in het veranderen van hun leefstijl. De koolhydraatbewuste box is voor de die hards. Hiermee zet je nog een stap extra.

 • Krijg NU 25% korting bij je eerste bestelling! De kortingscode wordt automatisch verrekend bij het afrekenen van de maaltijdbox. Tijdens het keuzeproces van de box is het mogelijk het aantal personen en aantal maaltijden per week nog aan te passen naar wens.

Het Coronavirus (COVID-19) en diabetes

Voor informatie over het Coronavirus (COVID-19) en diabetes ga je naar dvn.nl.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!