Volkoren is gunstig

Er wordt veel gezegd over het eten van volkorenbrood en of dit wel of niet goed voor je is. Feit is: het eten van volkorenproducten is sowieso goed voor je en kan een gunstige uitwerking hebben als het aankomt op het verkleinen van de kans op diabetes type 2.

Volkorenproducten in de Schijf van Vijf

De Schijf van Vijf van het Voedingscentrum adviseert dan ook om met name voor volkorenproducten te kiezen. Vezels in volkoren producten, en dus ook brood, zorgen ervoor dat je bloedglucosewaarde stabieler blijft. Dit komt door de glykemische index (GI). De GI geeft aan hoe snel koolhydraten worden opgenomen in het bloed. Hoe lager de glykemische index des te minder grote bloedsuikerpieken en schommelingen. 

Zijn koolhydraten uit brood slecht?

Koolhydraten uit volkorenbrood is op zichzelf niet het probleem, de koolhydraten die erin zitten wel. Het is dus verstandig om rekening te houden met de hoeveelheid koolhydraten.

Brood is niet alleen maar slecht. Diëtiste Conny Dubbeldam over de boterham: “Brood is een basis voedingsmiddel en dus niet per definitie slecht. Het gaat er vooral om hóe brood een plaats heeft in het eetpatroon. Brood is naast hongerstillend ook een belangrijke leverancier van vitaminen, mineralen, voedingsvezels en jodium. Het mineraal jodium heeft bijvoorbeeld een belangrijke functie als het gaat om de schildklier. Om het simpel te houden: jodium heeft invloed op onze verbranding.”

Maak een afweging

Daarnaast helpen de voedingsvezels uit voornamelijk volkorenbrood bij een prettige stoelgang. Voedingsvezels zijn de niet-verteerbare delen in brood. Het hangt er dus helemaal vanaf welke afwegingen je maakt. Eet je koolhydraatarm? Dan laat je ‘gewoon’ brood staan. Let je niet op koolhydraten, dan kies je voor een volkoren boterham. Brood is tenslotte meer dan alleen maar koolhydraten.”

Wil je meer weten over brood? Lees dan de blog van diëtiste Conny Dubbeldam over brood.

Misschien interesseert dit je ook?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!