Waarom dit boek?

‘Het boek is het resultaat van een ontdekkingsreis naar leefstijl’, vertelt Van Kemenade. ‘Het heeft te maken met hoe het leven in elkaar zit en welke factoren een rol spelen. Stress en slaap bijvoorbeeld zijn net zo belangrijk als voeding. Wat ik wil bieden met dit boek is alle informatie over diëten, bewegen en andere leefstijlpijlers bundelen, om inzicht te geven, zonder wijzende vinger.’

Eerste stappen in een gezonde leefstijl

‘Stap één naar een gezondere leefstijl is begrijpen wat diabetes type 2 is. Dat wordt vaak overgeslagen. Je krijgt te horen: je hebt hoge suiker en hier is een pilletje. Juist door eerst te begrijpen waarom het een leefstijlziekte is en wat de verschillen zijn tussen type 1 en type 2 kun je zelf de regie pakken. Dat kost alleen wel meer tijd.’

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Schrijfster en huisarts Jacqui van Kemenade in de keuken

‘Een voorbeeld. Eén van mijn patiënten met diabetes was alleen bezig met insuline spuiten, werd dikker en daardoor ongemotiveerder. We zijn toen met simpele dingen aan de slag gegaan. Zodra ze dat snapte en ze een handigheidje te pakken had, ging ze als een speer. Ze is nu een ander mens, eet anders en is helemaal blij. Ze heeft namelijk de regie en weet hoe ze haar diabetes moet aanpakken. Dat maakt mij als arts ook heel blij.’

Meten is weten

‘Er is soms nog veel discussie over wat nu wel of niet gezond is; wel of niet brood eten, wel of niet jus d’orange drinken. Mijn advies is anderhalf uur nadat je wat gegeten je bloedglucose te meten. Dan heb je je maximum te pakken. Als je dit vergelijkt met verschillende maaltijden heb je weer beter inzicht in welke voeding je suikers in welke mate verhoogt. Meten is weten. En als je het eenmaal weet, hoef je niet te blijven meten. Zo wordt het geen obsessie.

Als je eenmaal weet in welke mate voeding je bloedglucose verhoogt, hoef je niet te blijven meten.

Heb je ergens een sterke reactie op, eet of drink dan voortaan wat anders en spuit het niet weg. Verder beveel ik kennis aan. Dus verdiep je in diabetes. De receptenboeken van Hanno Pijl en Harriët Verkoelen zijn bijvoorbeeld goede boeken.’

Vet of mager eten?

Bij gezond eten heerst het aloude idee dat vet niet goed is, omdat het de meeste calorieën bevat. Dus kiezen veel mensen voor magere producten. ‘We hebben het kind met het badwater weggegooid door te zeggen: vet is slecht. Niet alle vet is namelijk gelijk. Er zijn ook gezonde vetten. Het mediterrane dieet, met veel gezonde vetten, is goed voor diabetes en voor het tegengaan van hart- en vaatziekten. Dus avocado, noten, olijven, olijfolie zijn niet per se slecht.

‘Voeding met gezonde vetten stabiliseert de bloedsuikerspiegel. Voor mij is er één waarheid: je bloedsuikerspiegel. Dus meet wat volle producten met je spiegel doen. Bovendien zijn gezonde vetten, vetten die verzadigen. Pak je Griekse volle yoghurt bij je ontbijt, dan kun je daar vaak de hele ochtend op teren.’

Slaap en stress beïnvloeden ook je bloedglucose

Van Kemenade wil nog een aantal factoren benoemen die een belangrijke rol kunnen spelen bij een verstoorde suikerbalans: stress en slaap. ‘Merk je dat het lastig blijft om je suiker onder controle te krijgen, denk dan ook aan je gemoedtoestand en je slaaptoestand. Dat is een ondergeschoven kindje. Mensen die in ploegendiensten werken en wisselen in hun slaapritme bijvoorbeeld staan al 1-0 achter. Ze hebben al meer suiker in hun bloed door het verstoren van het slaap-waakritme. Dat is namelijk ingesteld om overdag glucose weg te werken. ’s Nachts doen je spieren minder. Kijk dus ook altijd naar je slaap.’

Wil je meer weten over wat slaap, stress, diëten, beweging en andere factoren doen met je diabetes en wil je praktische tips? Je leest het in ‘Een shotje leefstijl’. Bekijk het boek.

Misschien interesseert dit je ook?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!