Wat is diabetes type 2?

Voordat we ingaan op de behandeling, nog kort even wat diabetes type 2 nu precies is. Bij diabetes type 2 maakt je alvleesklier niet genoeg insuline of slecht werkende insuline aan. Of je lichaam reageert niet goed op de insuline. Hierdoor blijft de hoeveelheid glucose in je bloed (bloedglucosewaarde) te hoog. Je lichaam wil dat niet, en gaat nog meer insuline aanmaken om de bloedglucosewaarde omlaag te krijgen. Hierdoor raakt je alvleesklier ‘uitgeput’. Uiteindelijk kan dit ervoor zorgen dat er helemaal geen insuline meer aangemaakt wordt.

Je leefstijl aanpassen

De behandeling van diabetes type 2 begint bij gezond leven. Als je gezond eet, genoeg beweegt, niet rookt en zorgt voor genoeg slaap en zo weinig mogelijk stress, kan dit gunstig zijn voor je diabetes. Het kan ervoor zorgen dat je bloedglucosewaarde lager wordt en minder schommelt. Je hebt dan minder of zelfs helemaal geen medicijnen meer nodig. Wil je precies weten hoe het zit? Lees dan eens het interview met huisarts Jacqui van Kemenade.

Medicijnen bij diabetes type 2

Helaas werkt aanpassing van leefstijl niet voor iedereen voldoende om de glucosewaarde te verlagen. Dat komt omdat er ook andere oorzaken een rol kunnen spelen bij het ontstaan van type 2. Dan zijn medicijnen toch de enige oplossing. Er bestaan verschillende soorten tabletten om je glucosewaarde te verlagen. Zo zijn er medicijnen die ervoor zorgen dat:

  • Je lichaam meer insuline maakt
  • Glucose beter in de cellen wordt opgenomen
  • De glucose minder snel vanuit het voedsel in je bloed terechtkomt
  • De gevoeligheid voor insuline van de lever, de spieren en het vetweefsel wordt verhoogd en daarmee de insulineresistentie vermindert

Om te kiezen welke behandeling bij jou past is het van belang om te weten wat de oorzaak van jouw diabetes is. Maak je te weinig of slecht werkende insuline aan, of zijn je cellen ongevoelig voor de insuline? Meer over de verschillende subtypen diabetes type 2 lees je hier.

Welke medicijnen zijn er op dit moment?

Wil je weten welke medicijnen er op dit moment zijn, wat ze doen en met welke bijwerkingen je rekening moet houden? Lees dan het nieuwe e-book over de behandeling van diabetes type 2.

Insulinebehandeling

Soms blijft je bloedglucosewaarde hoog. Ook als je je leefstijl aanpast en diabetesmedicijnen gebruikt. In dat geval adviseert je behandelaar insuline te gebruiken. Soms in combinatie met metformine. Meestal start je met 1x per dag (middel)langwerkende insuline. Dit heet basale insuline. Als je insuline gaat gebruiken moet je ook je bloedglucosewaardes zelf gaan meten. Dit doe je door middel van vingerprikken of door een sensor te gebruiken. Je behandelaar legt je uit hoe dit precies moet.

Medicijnen en koolhydraten

Er zijn verschillende soorten insuline en tabletten om de bloedglucose te verlagen, allemaal met een andere werking. Om te voorkomen dat je bloedglucosewaarde te hoog of juist veel te laag wordt op sommige momenten is het verstandig om je koolhydraatinname af te stemmen op je behandeling. Je leest er hier meer over.

Meer informatie in het gratis e-book

In het e-book van voluitlevenmetdiabetes.nl over de behandeling van diabetes type 2 lees je alles wat je moet weten over de verschillende behandelingen. We leggen je uit waarom het helpt om je leefstijl te verbeteren en hoe je dat doet, welke soorten medicijnen er zijn en wanneer deze worden voorgeschreven. Met de tips kun jij je gezondheid verbeteren, je behandeling controleren en in gesprek gaan met je zorgverlener over je behandeling.

Misschien interesseert dit je ook?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!