Krijg advies over leefstijl

Je leefstijl is cruciaal bij de behandeling van diabetes type 2. Daarom krijg je ook advies over gezonde voeding en beweging, bijvoorbeeld via de praktijkondersteuner (POH) van je huisarts. Als je rookt, dan is het advies om daarmee te stoppen. De praktijkondersteuner kan je helpen bij de naleving van nieuwe leefregels. Betrek ook je omgeving bij leefstijlverandering, zodat je er niet alleen voor staat.

Gezond eten bij diabetes

Voeding heeft een enorme invloed op het bloedsuikergehalte, het cholesterol, de bloeddruk, je lichaamsgewicht en op nog veel meer lichaamsfuncties. Datzelfde geldt voor beweging en inspanning. Veel mensen met diabetes type 2 hebben overgewicht. Het goede nieuws hierbij is dat een kleine gewichtsvermindering al een gunstig effect op het bloedglucosegehalte heeft. Zaak is bij een diabetes dieet dat je gezonde, gevarieerde voeding kiest, met minder calorieën dan normaal. Belangrijk daarbij zijn de hoeveelheden verzadigd vet en alcohol, die moeten zo laag mogelijk zijn. Niet alle vetten zijn overigens slecht voor je, want er zijn ook gezonde vetten. Het mediterrane dieet is daarom voor veel mensen met diabetes geschikt én lekker en daardoor goed vol te houden.

Medicijnen om de bloedglucose te reguleren

Als je toch medicijnen moet gebruiken om je suiker in balans te houden, kun je tabletten gebruiken die de bloedsuiker verlagen. Er zijn verschillende soorten. Zo zijn er pillen die ervoor zorgen:

  • dat glucose beter in de cellen wordt opgenomen
  • dat de glucose minder snel vanuit het voedsel in je bloed terechtkomt
  • dat de gevoeligheid voor insuline van de lever, de spieren en het vetweefsel wordt verhoogd en daarmee de insulineresistentie vermindert

Als deze middelen niet meer (voldoende) helpen, kun je insuline injecteren. Vaak krijg je bij diabetes type 2 ook medicijnen voorgeschreven die de bloeddruk en het cholesterol verlagen, om de kans op hart- en vaatziekten te verkleinen.

Stoppen met roken

Rokers hebben een verhoogde kans om diabetes te krijgen. Als je rookt, reageert het lichaam niet goed meer op insuline, het hormoon dat je bloedglucose in evenwicht houdt. Ook worden de cellen ongevoeliger voor insuline. Het is dus altijd een goed idee te (proberen te) stoppen met roken, zowel om diabetes te voorkomen als te genezen.

Misschien interesseert dit je ook?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!