Je leefstijl is dus cruciaal bij de behandeling van diabetes type 2. Vandaar dat je ook adviezen krijgt over gezonde voeding en beweging, bijvoorbeeld via de praktijkondersteuner (POH) van je huisarts. Als je rookt, dan is het advies om daarmee te stoppen. De praktijkondersteuner kan je helpen bij de naleving van de nieuwe leefregels.

Gezond eten bij diabetes
Voeding heeft een enorme invloed op het bloedsuikergehalte, het cholesterol, de bloeddruk, je lichaamsgewicht en op nog veel meer lichaamsfuncties. Datzelfde geldt voor beweging en inspanning. Veel mensen met type 2 diabetes hebben overgewicht. Het goede nieuws hierbij is dat een kleine gewichtsvermindering al een gunstig effect op het bloedglucosegehalte heeft. Zaak is bij een diabetes dieet dat je gezonde, gevarieerde voeding kiest, met minder calorieën dan normaal. Belangrijk daarbij zijn de hoeveelheden verzadigd vet en alcohol, die moeten zo laag mogelijk zijn.

Medicijnen om de bloedsuiker te reguleren
Als je toch medicijnen moet gebruiken om je suiker normaal te houden, kun je tabletten gebruiken die de bloedsuiker verlagen. Er zijn verschillende soorten. Zo zijn er pillen die ervoor zorgen dat je lichaam meer insuline maakt, of waardoor de glucose beter in de cellen wordt opgenomen, of die ervoor zorgen dat de glucose minder snel vanuit het voedsel in je bloed terechtkomt. Ook zijn er tabletten die de gevoeligheid voor insuline van de lever, de spieren en het vetweefsel verhogen en daardoor de insulineresistentie verminderen. Als deze middelen niet meer (voldoende) helpen, kun je insuline injecteren. Vaak krijg je bij diabetes type 2 ook medicijnen voorgeschreven die de bloeddruk en het cholesterol verlagen, om de kans op hart- en vaatziekten te verkleinen.

Stoppen met roken
Rokers hebben een verhoogde kans om diabetes te krijgen. Als je rookt, reageert het lichaam niet goed meer op insuline, het hormoon dat de bloedsuiker in evenwicht houdt. Ook worden de cellen er ongevoeliger voor. Het is dus altijd een goed idee te (proberen te) stoppen met roken, zowel om te voorkomen als genezen.

Lees meer over diabetes en de mogelijke oorzaken.

Het Coronavirus (COVID-19) en diabetes

Voor informatie over het Coronavirus (COVID-19) en diabetes ga je naar dvn.nl.

Misschien interesseert dit je ook?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!