Kortwerkende insuline en koolhydraten
(Ultra)kortwerkende insuline wordt bij iedere maaltijd gebruikt, werkt relatief kort en maakt flexibiliteit mogelijk. Een verlate lunch betekent bijvoorbeeld ook later insuline toedienen. En meer of minder koolhydraten betekent meer of minder insuline.
Langwerkende insuline en koolhydraten
Bij insulinesoorten die langer werken – middellang, lang en mix-insulines – is dat anders. Doordat deze insulinesoorten langzaam worden opgenomen, is er altijd wat insuline in het lichaam aanwezig. Hierdoor is de kans op een hypo groter en kunnen tussendoortjes met koolhydraten nodig zijn. Als je langwerkende insuline gebruikt is het nodig om de koolhydraten regelmatig over de dag te verdelen of op vaste momenten te eten. Bij mix-insulines is het zelfs nodig om vaste hoeveelheden koolhydraten per maaltijd te nemen.
Koolhydraatadviezen bij insuline
- Ultrakortwerkende insuline – Stem de insuline af op de hoeveelheid koolhydraten. Hierdoor kun je per maaltijd meer of minder koolhydraten nemen. Tussendoortjes zijn niet nodig. Voor een tussendoortje met koolhydraten kan extra insuline nodig zijn.
- Kortwerkende insuline – Stem de insuline af op de hoeveelheid koolhydraten. Hierdoor kun je per maaltijd meer of minder koolhydraten nemen. Tussendoortjes zijn niet nodig. Voor een tussendoortje met koolhydraten kan extra insuline nodig zijn.
- Middellangwerkende insuline – Ga voor een regelmatige, vaste koolhydraatverdeling. Koolhydraatbevattende tussendoortjes kunnen nodig zijn.
- Langwerkende insuline – Ga voor een regelmatige, vaste koolhydraatverdeling. Koolhydraatbevattende tussendoortjes kunnen nodig zijn.
- Mix-insuline – Gebruik een vaste hoeveelheid koolhydraten per maaltijd.
Koolhydraatbevattende tussendoortjes kunnen nodig zijn.
Tabletten en koolhydraten
Ook als je tabletten voor je bloedglucose gebruikt, is het belangrijk om je voeding en de bloedglucose verlagende medicatie goed op elkaar af te stemmen. Bij bijna alle diabetesmedicijnen geldt dat je het beste samen met je behandelteam kunt kijken hoe de koolhydraten bij jou en je medicatie passen.
Bij een Sulfonylureumderivaat (tolbutamide, glibenclamide, gliclazide, glimepiride) kan het nodig zijn om de koolhydraten regelmatig over de dag te verdelen. Deze tabletten geven namelijk een wat grotere kans op een hypo. Soms zijn ook tussendoortjes met koolhydraten nodig. Merk je dat je vaak hypo’s hebt? Overleg dan met je arts of je medicijnen aangepast moeten worden. Door regelmatig zelf je glucose te meten kun je zien hoe jouw bloedglucosewaarde verloopt op een dag en kun je controleren of jouw behandeling werkt.
Wat eet je tussendoor?
Gezonde tussendoortjes mét koolhydraten:
- Schaaltje yoghurt met noten en vers fruit
- Ham met meloen
- Volkoren cracker of beschuit met aardbeien
- Schaaltje kwark met granola
- Fruitsalade
Gezonde koolhydraatarme tussendoortjes:
- Handje (ongezouten) noten
- Gevuld ei
- Olijven
- Rauwkost met dip
- Een blokje kaas met komkommer of tomaat
Bekijk meer koolhydraatarme tussendoortjes
Zware diabetes?
Heeft iemand die minstens 4 keer per dag insuline gebruikt ‘zwaardere’ diabetes dan iemand die bijvoorbeeld 2 keer per dag spuit? Die vlieger gaat niet op. De insulinekeuze is afhankelijk van leefstijl, dagindeling, beroep, eventuele andere ziekten, hoe flexibel je wil zijn, of je voor spuiten/bolussen en controleren afhankelijk bent van anderen en hoe goed je je diabetes zelf wil controleren.
Dit artikel is afkomstig uit de Diabc. Auteur: Christel Vondermans en Voluitlevenmetdiabetes.nl