Allereerst is het belangrijk dat je een te laag bloedsuiker, oftewel een hypo, en een te hoog bloedsuiker, de hyper, leert herkennen. Lees meer over het herkennen van hypo’s en hypers. Wanneer je een hypo of een hyper hebt, kan je een aantal dingen doen. Kortom, eerst hulp bij hypo/hyper.

Wat te doen bij een hypo

Te lage bloedsuikerspiegel ofwel een hypo? Als je een hypo voelt aankomen, kan je zelf de hoeveelheid bloedsuiker weer op peil brengen door snelwerkende koolhydraten zoals druivensuiker of snelwerkende glucose. Neem dan ook altijd een suikerdrankje of druivensuiker mee in je tas.

Wat te doen bij een hyper

Als je een hyper hebt wil je lichaam zelf het teveel aan suiker in het bloed kwijtraken, door meer te plassen. Het lichaam begint echter pas met glucose uitplassen als de nierdrempel is overschreden, en dat is als de glucosewaarde van het bloed als sterk verhoogd is. Veel blijven drinken (uiteraard geen limonade of andere zoete drankjes) voorkomt in dat geval eventuele uitdroging. Bewegen kan ook helpen, maar let op: bewegen wordt afgeraden bij een hoge bloedglucosewaarde. Alleen bij een lichte verhoging helpt bewegen (tot max. 15 mmol). Probeer dan om te starten met rustig bewegen: wandelen of rustig fietsen bijvoorbeeld. Als je een hogere waarde hebt, is er te weinig insuline in het lijf aanwezig om de glucose naar de spieren te brengen, die je juist (extra) nodig hebt als je gaat bewegen. Gevolg: spieren gaan vetten en eiwitten verbranden om energie op te wekken en je verzuurt heel snel.

Complicaties van hypers

Af en toe een hyper hebben, is niet ernstig. Maar een te hoge suikerwaarde gedurende langere tijd kan leiden tot schade aan bloedvaten. Daarin kan de oorzaak liggen van complicaties in nieren, hart en ogen op latere leeftijd. Het is dus zaak dat je hypo’s en hypers herkent. Als je er vaker last van hebt of krijgt, raadpleeg dan altijd je arts of diabetesverpleegkundige om te zien wat jij het beste kunt doen in jouw situatie.

Leestip: Herken de hypo en hyper. Volg onze Facebookpagina voor alle laatste updates.

Misschien interesseert dit je ook?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!