Gado Gado
Een indonesisch vegetarisch hoofdgerecht met slechts 25 gram koolhydraten. Laat je verrassen door de wereldkeuken!
Wist je dat ze in Indonesië dit gerecht vaak gewoon koud eten als salade? Gado Gado is een indonesisch gerecht en betekent letterlijk ‘mengsels’. Het bestaat uit gekookte of gestoomde groenten, overgoten met een dunne pindasaus. Om dit gerecht koolhydraatbeperkt te maken wordt witte kool gebruikt in plaats van witte rijst. De eieren en pinda’s maken het een eiwitrijk gerecht.
Bereidingswijze
- Breng water aan de kook voor de eieren. Kook de eieren 8 minuten en laat ze daarna schrikken onder de koude kraan.
- Breng water aan de kook voor de sperziebonen. Halveer de witte kool in de lengte en snijd in dunne reepjes. Pel en snipper de ui. Pel en snijd de knoflook klein. Was de sperziebonen en snijd de puntjes eraf. Je kunt de sperziebonen desgewenst halveren. Kook de sperziebonen in 5 minuten beetgaar en giet daarna het water af.
- Verhit bakolie in een wok (of grote koekenpan) en fruit de ui 1 minuut op een middelhoog vuur. Voeg dan de witte kool toe en knijp de knoflook erboven uit. Stoof de witte kool op een laag vuur, met de deksel op de pan in circa 10 minuten beetgaar. Schep regelmatig om. Spoel de taugé goed af onder de kraan. Voeg de helft van de taugé toe en stoof kort mee.
- Verwarm de satésaus in een steelpannetje op een laag vuur en verdun naar smaak met water (of melk). Het is lekker als het een dunne saus is, zodat je deze goed over de groenten kunt schenken.
- Pel en halveer de eieren. Heb je een glutenallergie? Spoel de pinda’s af onder de kraan om eventuele sporen van gluten te verwijderen. Verdeel de witte kool, sperziebonen en gekookte eieren over de borden. Schenk wat satésaus erover. Garneer met de pinda’s en de overgebleven taugé. Selamat makan! (= smakelijk eten).
Tip: Heerlijk met kroepoek en gebakken uitjes. Houd je van pit? Voeg dan een fijngesneden rode peper of sambal toe!