Wat is een gezonde bloedglucosewaarde?
Een gezonde bloedglucosewaarde ligt tussen de 4 en de 6 mmol/L voor het eten, en onder 10 mmol/L na het eten te hebben. Dit wordt ook wel streefwaarde genoemd. Bij deze waarden zijn de risico’s op gevolgen door diabetes het kleinst. Als je bloedglucosewaarde onder de 4 mmol/L komt, heb je een hypo. Dit komt vooral voor bij mensen met diabetes die insuline gebruiken. Bij een waarde hoger dan 10 mmol/L heb je hyperglykemie, ook wel een hyper genoemd. Heb je vaak hypers of hypo’s, dan helpt regelmatig je glucosewaarde meten om te achterhalen hoe dat komt.
Stabiele glucosewaarden
Voeding, beweging, slaap, stress, medicatie en nog 37 andere factoren hebben invloed op je bloedglucosewaarde. Als je geen diabetes hebt reageert je lichaam hier zelf op door meer of minder insuline af te geven aan je bloed waardoor de hoeveelheid glucose in je bloed stabiel blijft. Bij mensen met diabetes kan het lichaam de glucose in het bloed niet goed zelf reguleren. Hierdoor kan het zijn dat je op bepaalde momenten boven- of onder de streefwaarde uitkomt.
Waarom zelf je glucosewaarde meten?
Door regelmatig te meten kom je erachter op welke momenten op de dag, of in welke situaties je hogere of lagere bloedglucosewaarden hebt. Zo kun je zien of je huidige behandeling goed voor jou werkt en of er bijsturing nodig is. Ook leer je door vaak te meten wat de effecten van beweging en voeding op jouw bloedglucose zijn. Met deze kennis kun je daar voortaan rekening mee houden en je bloedglucosewaarden stabieler houden.
Hoe meet je de glucosewaarde?
Je glucosewaarde kun je meten met een bloedglucosemeter of een glucosesensor. Wil jij zelf een sensor uitproberen? Maak dan gebruik van de actie van de Abbott, waarbij je de FreeStyle Libre 2 glucosesensor eenmalig gratis kunt uitproberen.
Een hoge of lage bloedglucosewaarde
Meet je een hoge glucosewaarde na het eten, dan kun je nagaan waar dat mogelijk door komt. Misschien helpt het om meer te bewegen of je voedingspatroon aan te passen. Bij een lage waarde heb je misschien weinig gegeten, alcohol gedronken, intensief bewogen en/ of meer insuline toegediend dan je nodig hebt. Een volgende keer weet je dan dat je meer moet eten voor het bewegen of je medicatie moet aanpassen op je activiteit.