Het effect van sporten met diabetes

Sporten zorgt ervoor dat je gevoeliger wordt voor insuline en je insuline beter werkt. Toch daalt je glucosewaarde niet bij iedere sport. Je moet rekening houden met de soort sport, hoe lang je bezig bent, wat je glucosewaarde is als je begint met sporten, welke medicijnen je gebruikt en ook hoe jij als mens in elkaar zit. En dan nog kan je bloedglucosewaarde je verrassen omdat geen dag hetzelfde is.

Glucosewaarde bij duursport

Bij cardiotraining en duursport zoals wandelen, fietsen, schaatsen, langlaufen, skeeleren, sportief wandelen, hardlopen en zwemmen daalt het bloedglucosegehalte vrijwel altijd direct. Tenzij je een té hoge beginwaarde hebt, in dat geval zal de bloedglucosewaarde alleen maar oplopen.

Schommelende waarden bij krachttraining

Bij krachttraining zoals gewichtheffen, sprinten, judo, fitness en kickboksen stijgt de bloedglucosewaarde eerst, en enkele uren na het sporten daalt hij juist weer. Dat zit zo: krachttraining is een zogenaamde explosieve spierbelasting. De spier wordt aangezet tot een heftige, plotselinge verbranding en er is geen tijd om de glucose die daarvoor nodig is meteen uit het bloed te halen. Spieren gebruiken hun eigen reservevoorraad glucose: het spierglycogeen (elke spier in het lichaam heeft zo’n eigen reserve). De bloedglucose wordt vooralsnog dus ongemoeid gelaten.

Het lichaam constateert wel dat er verbrand wordt, dus de lever geeft vast glucose aan het bloed af om de te verwachten daling op te vangen. Met andere woorden: de bloedglucosewaarde zal stijgen.

Pas als de spieren weer in rust zijn, dus ná het sporten, gaan de spieren de voorraad die ze hebben verbrand weer aanvullen, en dat doen ze door glucose uit het bloed te halen. Enige tijd na het sporten zal je bloedglucosewaarde dalen. In sommige gevallen heb je dan kans op een hypo.

Voorkom een hypo tijdens en na het sporten

Als je insuline of SU-derivaten gebruikt en/ of een zeer koolhydraatbeperkt dieet volgt heb je kans op een hypo tijdens of na het sporten. Door je insuline en/of voeding aan te passen, verklein je de kans. De adviezen variëren, afhankelijk van de soort sport, het insulineschema, een pomp. Hiervoor kun je het beste met je diabetesteam overleggen. Het is verstandig om regelmatig je glucosewaarde te meten en tijdens het sporten snelwerkende glucosetabletten bij je te hebben.

Wil jij meer over sporten en diabetes type 2 weten? Lees dan ook eens de volgende artikelen over hypo’s gedurende het sporten of tips voor tijdens het trainen.

Misschien interesseert dit je ook?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!