Waarom daalt de bloedsuikerspiegel na krachttraining? DVN-trainer Jeroen weet raad bij bloedglucoseschommelingen bij sport.
In het eerder verschenen artikel ‘Wat heb je nodig tijdens het sporten?‘ kon je al lezen waar je allemaal op moet letten voor, tijdens of na inspanning. Daarin was ook te lezen dat de bloedglucosewaardes nogal op en neer kunnen gaan. Jeroen legt in dit artikel uit hoe bloedglucoseschommelingen bij sport ontstaan.
Jeroen: ‘Bij geleidelijke spieractiviteit (cardiofitness bijvoorbeeld) zal de bloedglucosewaarde vrijwel altijd meteen gaan dalen. Dat hangt overigens wel af van de aanvangswaarde, bij een té hoge beginwaarde zal de bloedsuiker alleen maar oplopen.
Bij krachttraining daarentegen zal er een aanvankelijke stijging van de bloedglucosewaarde plaatsvinden, en vervolgens (enkele uren na het sporten) een daling. Dat zit zo: krachttraining is een zogenaamde explosieve spierbelasting. De spier wordt aangezet tot een heftige, plotselinge verbranding en er is geen tijd om de glucose die daarvoor nodig is meteen uit het bloed te halen. Spieren gebruiken hun eigen reservevoorraad glucose: het spierglycogeen (elke spier in het lichaam heeft zo’n eigen reserve). De bloedglucose wordt vooralsnog dus ongemoeid gelaten. Het lichaam constateert wel dat er verbrand wordt, dus de lever geeft vast glucose aan het bloed af om de te verwachten daling op te vangen. Met andere woorden: de bloedglucosewaarde zal stijgen.
Pas als de spieren weer in rust zijn, dus ná het sporten, gaan de spieren de voorraad die ze hebben verbrand weer aanvullen, en dat doen ze door glucose uit het bloed te halen. De daling (en eventuele hypo) vindt dus plaats enige tijd na het sporten’.
Wil jij meer over sporten en diabetes type 2 weten? Lees dan ook eens de volgende artikelen over hypo’s gedurende het sporten of tips voor tijdens het trainen.