Deze 7 tips voor beginnende fietsers kun je bijvoorbeeld prima gebruiken als je op (fiets-) vakantie gaat. Natuurlijk hoef je geen geoefende wielrenner of diehard fietsfanaat te zijn om aan een rondje-om te beginnen. Iedereen kan beginnen met fietsen. Dat hoeft heus geen grote tocht te zijn.
Tip 1: Zet een ICE-nummer in je mobiel
Eigenlijk zijn dit twee tips inéén. Namelijk: een In Case of Emergency nummer opslaan, zodat hulpdiensten bij een eventueel ongeval jouw naasten kunnen bereiken en je mobiel meenemen! Je weet maar nooit of je een lekke band krijgt.
Tip 2: Fiets voor het fietsseizoen laten nakijken bij een erkende fietsenmaker
Je wilt pechmomenten niet altijd voorkomen maar de kans erop wel verkleinen. Laat daarom je banden (banden kunnen droog en stug worden tijdens de winterstop), ketting, cassettes en remmen in ieder geval nakijken. Doe dit sowieso één keer per jaar. Zorg ook dat je op tijd een afspraak maakt. Meer mensen kunnen namelijk hetzelfde idee hebben. Je wilt niet pas in augustus aan de beurt zijn.
Tip 3: Bezuinig niet op accessoires
Zorg dat je comfortabele kleding aanschaft. Daarnaast zijn waterdichte fietstassen ook een voorwaarde. Niets zo vervelend als zompige tussendoortjes of natte reservekleding.
Tip 4: Check je glucosewaarde voor de fietstocht
Controleer je suikerspiegel voor vertrek en daarna iedere twee uur (als je insuline spuit). Een hypo ligt namelijk op de loer bij inspanning, warmte en tegenwind. Wil je weten waar je op moet letten tijdens het sporten/bewegen met diabetes? Lees onze 6 tips.
Tip 5: Neem voldoende eten en drinken mee voor onderweg
Een hongerklop is nooit prettig, evenals een hypo zonder dat je iets van suiker bij je hebt. Neem daarnaast voldoende water mee (met eventueel een citroenschijfje voor de smaak). Dus geen dure en suikerrijke sportdrankjes kopen.
Volg je een koolhydraatarm dieet net als Angela? Om een prestatie te leveren helpt het om kleine hoeveelheid koolhydraten te eten. Angela houdt zelf de 80/20-regel aan: 80% van de tijd koolhydraatarm of –beperkt en 20% van de tijd smokkelen. Een banaantje kun je bijvoorbeeld best nemen bij een koolhydraatarm dieet. Eet deze dan in 2 delen op tijdens je tocht.
Tip 6: Meld je fietspartner dat je diabetes hebt
Ook al vind je het vervelend of bezwaarlijk om het er over te hebben, doe het toch. Leg uit dat je rekening moet houden met je glucosewaarde en dat het soms nodig kan zijn om een extra stop te maken om te meten of iets te eten. Het is voor de ander ook fijn om te weten wat ze kunnen doen mochten er problemen optreden.
Tip 7: Bewaar je insuline in een koeltasje
Wist je dat insuline (en/of medicijnen) minder goed kan werken als het te warm of koud wordt? Door je medicijnen en insuline in een koeltasje te bewaren voorkom je dat deze te warm of te koud worden.
Wil je meer weten of lezen over Angela? In deze video voor voluitlevenmetdiabetes.nl vertelt zij hoe zij haar diabetes type 2 omkeerde.