Waarom je bloedglucose zelf meten?
Als je insuline gebruikt, kun je het beste een aantal keer per dag je bloedglucose meten. Aan de hand van de waarde kun je bepalen hoeveel insuline je nodig hebt. Ook als je geen insuline gebruikt, is het verstandig regelmatig te meten. Doordat je zelf meet, controleer je of je behandeling werkt en kom je erachter op welke momenten op de dag, of in welke situaties je te hoge of lage bloedglucosewaarden hebt en kun je deze situaties voorkomen of je medicatie hierop aanpassen.
Manieren van meten
De hoeveelheid glucose in je bloed kun je meten met een bloedglucosemeter of glucosesensor. Lees hier meer over verschillende manieren om glucose te meten.
Wat heb je nodig om bloedglucose te meten?
Als je de glucose meet met een bloedglucosemeter dan heb je de volgende spullen nodig:
Wat meet je?
Je bloedglucosewaarde geeft aan hoeveel mmol/l glucose je hebt in je bloed. Met een meter kun je deze waardes meten. Het is het beste om een bloedglucosewaarde tussen de 4 en de 6 mmol/l voor het eten, en onder 10 mmol/l na het eten te hebben. Bij deze waarden zijn de risico’s op gevolgen door diabetes het kleinst.
Zelf bloedglucose meten in 4 stappen
- Stop de teststrip in de bloedglucosemeter
- Prik met een prikpen een klein gaatje in je vinger
- Houdt de bloeddruppel tegen de teststrip aan
- Lees je bloedglucosewaarde in mmol/l af op het schermpje van de bloedglucosemeter.
Waar let je op als je bloedglucose meet?
- Zorg voor schone handen.
- Prik in je vingertop, dit is de meest betrouwbare plek.
- Plaats de teststrip goed in de meter.
Ketonen meten
Wanneer je langdurig hoge bloedglucosewaardes meet is het verstandig om te meten of je te veel ketonen hebt in je bloed. Er zijn bloedglucosemeters die ook ketonen kunnen meten door middel van ketonenstrips. Meer informatie over ketonen en ketoacidose lees je op DVN en in het boek Ketokuur, geschreven door medisch specialisten.
Bloedglucosemeter kiezen
Als je 4x per dag insuline gebruikt, kom je in aanmerking voor vergoeding van een bloedglucosemeter, een prikpen en teststrips. Kom je niet in aanmerking voor vergoeding dan kun je ervoor kiezen zelf een bloedglucosemeter aan te schaffen. Op DVN lees je meer over bloedglucosemeters. De keuzewijzer helpt jou bij het vinden van een bloedglucosemeter die bij jou past.