Voor iedereen die alcohol drinkt geldt: geniet, maar drink met mate.

Als je diabetes hebt, geldt dit zeker. Een glaasje op zijn tijd kan, maar beperk het gebruik van alcohol. In alcoholische dranken kunnen koolhydraten zitten die de bloedsuiker verhogen. In bier meer dan in wijn of gedestilleerde dranken.

Kans op een hypo
Alcoholische dranken bevatten suiker of koolhydraten die in eerste instantie je bloedsuiker verhogen. De alcohol zelf verlaagt na een tijdje juist weer je bloedsuiker. Je lever gaat namelijk eerst de alcohol in het bloed afbreken in plaats van de glucose naar het bloed te sturen. Hierdoor heb je een grotere kans op een hypo. Het effect kan lang doorgaan: de lever is anderhalf uur per alcoholconsumptie bezig met de afbraak en zal al die tijd géén glucose afgeven; ook niet als het lichaam daar om vraagt (bij een nachtelijke hypo bijvoorbeeld).

Advies alcohol bij diabetes
Het advies met alcoholgebruik bij diabetes is voor mannen en vrouwen hetzelfde: drink geen alcohol of maximaal een glas per dag, en drink twee dagen per week sowieso geen alcohol.  

Alcohol en medicijnen
Let op: gebruik je medicijnen voor je bloedsuiker? Sommige medicijnen bij diabetes gaan niet goed samen met alcohol. Kijk daarom altijd in de bijsluiter, hier moet dit in beschreven staan. Het is ook altijd goed bij je behandelaar na te vragen wat wel en niet verstandig is in het kader van alcoholgebruik.

Lees op Voluit Leven met Diabetes meer over diabetes type 2, wat het is en wat je er tegen kunt doen. We updaten ons platform regelmatig met nieuwe artikelen, interviews en tips.

Tip: ben je al lid van onze Facebookpagina

Volg ons actief en krijg toegang tot vele extra’s!

Wil je de volledige inhoud bekijken? Maak dan een gratis account aan.
  • Lees alle premium content
  • Gratis receptenboekjes
  • Unieke aanbiedingen
  • Extra kortingen

Misschien interesseert dit je ook?