Kans op een hypo na alcohol
Alcoholische dranken bevatten suiker of koolhydraten die in eerste instantie je bloedsuiker verhogen. In bier meer dan in wijn of gedestilleerde dranken. De alcohol zelf verlaagt na een tijdje juist weer je bloedsuiker. Je lever gaat namelijk eerst de alcohol in het bloed afbreken in plaats van de glucose naar het bloed te sturen. Ook houdt alcohol hormonen tegen die de bloedglucose verhogen en het versterkt het glucoseverlagende effect van insuline. Hierdoor heb je een grotere kans op een hypo. Zorg er daarom voor dat je iets met koolhydraten eet als je alcohol drinkt, denk aan belegde toastjes. Voedsel beperkt het glucoseverlagende effect van alcohol.
Meten voor het slapengaan
Het effect van alcohol kan lang doorgaan: de lever is anderhalf uur per alcoholconsumptie bezig met de afbraak en zal al die tijd géén glucose afgeven; ook niet als het lichaam daar om vraagt. Heb je meerdere drankjes op en ga je dan slapen, dan loop je het risico op een nachtelijke hypo. Als je ‘s avonds drinkt, is het verstandig om voor het slapengaan je bloedglucose te meten en eventueel nog wat te eten om een hypo te voorkomen.
Wel of geen alcohol bij diabetes?
Het advies met alcoholgebruik bij diabetes is voor mannen en vrouwen hetzelfde: drink geen alcohol of maximaal een glas per dag, en drink twee dagen per week sowieso geen alcohol. Alcoholvrije dranken zijn een goed alternatief, maar bekijk dan wel het etiket. Alcoholvrije dranken bevatten namelijk vaak minder calorieën maar veel meer koolhydraten. Tip: maak zelf alcoholvrije, koolhydraatarme cocktails. Je kunt eindeloos variëren met ingrediënten. Bekijk recepten voor alcoholvrije dranken.
Combinatie alcohol en medicijnen
Let op: gebruik je medicijnen voor je bloedsuiker? Sommige medicijnen bij diabetes gaan niet goed samen met alcohol. De kans op een hypo is bijvoorbeeld groter als je tabletten gebruikt voor je diabetes. Kijk ook altijd in de bijsluiter, hier moet in beschreven staan wat het effect is van alcohol in combinatie met tabletten. Het is ook altijd goed bij je behandelaar na te vragen wat wel en niet verstandig is in het kader van alcoholgebruik.