Kies voor water, koffie of thee 

In frisdrank en vruchtensap, smoothies of fruitshakes zit veel suiker. Kies liever water, koffie of thee zonder suiker. Deze dranken bevatten nagenoeg geen koolhydraten en daarnaast verkleinen koffie en thee het risico op ziekten zoals hart-en vaatziekten en diabetes. 

Hoeveel koolhydraten in koffie en thee?

In thee en koffie zitten (nagenoeg) geen koolhydraten en calorieën. Als je graag melk in je koffie of thee drinkt kun je hier beter maar een scheutje van nemen. Melk en met name koffiemelk bevatten namelijk wel suiker en vet. Aantal koolhydraten per beker van 250 gram:

  • 1 beker thee bevat 0 gram koolhydraten en 0 kcal
  • 1 beker koffie bevat 0,2 gram koolhydraten
  • 1 scheutje (10 gram) volle koffiemelk bevat 1,1 gram koolhydraten en 14 kcal
  • 1 automaatbeker koffie met melk bevat 1,6 gram koolhydraten en 16 kcal
  • 1 kopje cappuccino, van volle melk bevat 2,9 gram koolhydraten en 39 kcal
  • 1 beker latte macchiato bevat 8,5 gram koolhydraten en 115 kcal

Verlaag het risico op ziekten met thee

Minstens drie koppen thee per dag verlaagt de bloeddruk en verkleint het risico op een beroerte. Het drinken van meer dan vier koppen groene of zwarte thee per dag verlaagt het risico om diabetes type 2 te krijgen. Tip voor de feestdagen: geef je naasten een adventskalender met thee cadeau.

Drie koppen koffie op een dag is gezond

Uit onderzoek blijkt dat het drinken van 2 tot 4 koppen koffie per dag zonder suiker het risico op hartziekten en op een beroerte met 10% verkleint. Daarnaast is er sterk bewijs dat het drinken van 5 koppen koffie per dag in vergelijking tot geen koffie drinken zorgt voor een 30% lager risico op diabetes type 2. Het drinken van meer dan vier kopjes koffie wordt echter afgeraden omdat er in koffie ook schadelijke stoffen zitten die ongezond zijn als je er teveel van binnenkrijgt. Als je zwanger bent kun je je beter beperken tot 2 per dag, want teveel cafeïne is niet goed voor het ongeboren kind.

Gefilterde koffie is beter voor je cholesterolgehalte

In koffie zitten de vetachtige stoffen cafestol en kahweol die je LDL-cholesterol verhogen. Een teveel aan LDL-cholesterol in je bloed blijft plakken aan de binnenkant van je bloedvaten. Dat vergroot de kans op bijvoorbeeld een hartaanval of beroerte. De manier waarop koffie gezet wordt, heeft invloed op hoeveel cafestol en kahweol de koffie bevat. Hoe beter de koffie gefilterd is, hoe minder er van deze stoffen in zit. 

Zo onbewerkt mogelijk

Biologische thee en koffie worden op milieuvriendelijke manier verbouwd, zonder het gebruik van kunstmest, pesticiden en insecticiden. Zo krijg je geen resten van kunstmest en bestrijdingsmiddelen binnen.

Bron: Voedingscentrum

Misschien interesseert dit je ook?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!