Koolhydraatbeperkt eten

Koolhydraatbeperkt eten heeft veel voordelen voor mensen met diabetes. Wanneer je minder koolhydraten eet komt er minder glucose in je bloed. Hierdoor blijft je bloedglucosespiegel stabiel en hoeft je lichaam minder insuline aan te maken. Volgens de Voedingsrichtlijn diabetes is de kwaliteit van koolhydraten belangrijker dan de hoeveelheid. Kies bijvoorbeeld voor volkorengranen in plaats van wit brood. Daardoor zit je sneller vol en eet je minder.

Als je koolhydraatbeperkt of -arm wilt eten, zal altijd aanpassing van de hoeveelheid insuline nodig zijn. Overleg daarom vooraf met je arts of diabetesverpleegkundige en zo nodig diëtist over de benodigde aanpassingen in medicijnen en voeding.

Koolhydraatarm dieet

Het ketogeen dieet is een zeer koolhydraatarm dieet waarbij je voornamelijk vetten, weinig eiwitten en maximaal 20 koolhydraten per dag eet. Het dieet is ooit ontwikkeld voor epilepsiepatiënten maar blijkt ook erg effectief te zijn om af te vallen en om je bloedglucosespiegel stabiel te houden.

Naast voordelen brengt het dieet ook risico’s met zich mee. Een sterke koolhydraatbeperking of ‘ketogeen’ voedingspatroon wordt afgeraden bij mensen met diabetes type 2 die SGLT-remmers gebruiken en mensen met diabetes type 1 met een onderliggende ontsteking. Zij lopen het risico op ketoacidose, een verzuring van het bloed. Wil je hiermee aan de slag, dan is het boek Ketokuur interessant.

Mediterraan eten

De authentieke keukens uit de landen rond de Middellandse Zee hebben een gezond eetpatroon dat kan helpen bij het afvallen, het verbeteren van je bloedglucosewaarden en het verkleinen van de kans op hart- en vaatziekten.Veel groenten, fruit, peulvruchten en volkoren granen, en kleine hoeveelheden kaas en yoghurt. Weinig rood vlees en veel vis. Ze gebruiken olijfolie bij de bereiding en veel kruiden in plaats van zout.

Wil je meer weten over het mediterrane eten? Lees dan het interview met de schrijfsters van de kookboeken Hartstikke Mediterraan en Mooi Mediterraan.

Vegetarisch of veganistisch eten

Bij een vegetarisch dieet eet je geen vlees en andere dierlijke producten. Sommigen kiezen ervoor om wel kaas, melk en vis te eten. Wanneer je helemaal geen dierlijke producten eet, dan ben je veganist. Vegetarisch of veganistisch eten verkleint de kans op hart-en vaatziekten, als je daarnaast gezond eet volgens de Schijf van Vijf. Het kan ook helpen om af te vallen.

Let erop dat je genoeg eiwit, ijzer, vitamine B1, B2, en vitamine B12 binnenkrijgt. Dit kan door genoeg ei, peulvruchten, soja, ongezouten noten, pitten, groenten, volkoren graanproducten en zuivel te eten. Of door vleesvervangers te eten waaraan vitamines en mineralen zijn toegevoegd. Pas op met groenteburgers en vleesvervangers. Daar zitten te veel koolhydraten en zout in en te weinig eiwitten. Wat wel goed is: tofu, peulvruchten en kikkererwten. Een diëtist kan je hier uitgebreid over adviseren.

Misschien interesseert dit je ook?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!