We hebben de meest voorkomende reacties en vragen van de enquête verzameld en diëtist Harriët Verkoelen ze laten beantwoorden. Verkoelen is bekend van haar succesvolle methode ‘Diabetesbehandeling Nieuwe Stijl’, die beschreven staat in haar nieuwste boek ‘Diabetes overwinnen‘.

Koolhydraatarm dieet en vegetariër. En nu?

Volkoren producten zijn rijk aan onder andere vezels, ijzer en vitamines. Bij een koolhydraatarm dieet vermijd je deze producten echter liever. Krijg je dan een tekort? Nee, zegt Verkoelen, ‘als je maar genoeg groente tot je neemt’. Broccoli, gekookte spinazie, spruitjes, boerenkool en groene erwten bevatten een heleboel ijzer. Groeten bevatten daarnaast veel vezels. Die zorgen ervoor dat je geen obstipatie krijgt. Ze zijn dus essentieel voor je darmflora en stoelgang. Goed water blijven drinken is wel een must. Van vezels kun je juist zonder genoeg vocht namelijk ook verstopt raken. Meer hierover lees je op de website van de Maag-darm-lever-stichting. Daarnaast krijg je door groenten te eten natuurlijk veel vitaminen binnen. Ook fruit is een goede bron van voedingsstoffen. Let er wel op dat je niet te veel fruit per dag neemt.

Vlees versus vleesvervanger

Als je vegetariër bent eet je natuurlijk geen vlees of vis. Verkoelen raadt echter af groenteburgers als vervanger te eten. Daar zitten volgens haar ‘te veel koolhydraten in en te weinig eiwitten’. Wat wel goed is: tofu, tempeh en peulvruchten zoals kikkererwten, om maar een aantal te noemen. Het eten van eieren, kaas en volle zuivel juicht Verkoelen ook toe. En wat als je wel vlees eet, maar dat binnen de perken wilt houden? ‘Bij een koolhydraatarm dieet gaat het er niet om dat je hompen vlees naar binnen gaat werken ter compensatie van de koolhydraten. Per dag is 100 tot 125 gram vlees voldoende.’

Wil jij nou precies weten hoe je het beste koolhydraatbewust kunt eten terwijl je vegetariër bent? Bekijk dan het boek Vegetarisch, koolhydraatarm en glutenvrij. Ook het boek Vegan Delight is voor een groot deel koolhydraatbeperkt (met voedingswaardes) en is volledig veganistisch. Je kunt er natuurlijk zelf voor kiezen om zuivel en eieren aan de recepten toe te voegen.

Misschien interesseert dit je ook?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!