Minder of vegetarisch eten vraagt om andere eetgewoontes
Minder of geen vlees eten betekent niet dat je meteen vegetariër hoeft te worden. In één keer vegetarisch gaan eten houd je waarschijnlijk niet lang vol. Verandering in je smaak en je eetgewoontes aanpassen kosten tijd. Het zal vanzelf makkelijker worden. Zeker met onderstaande stappen.
1. Kies een vaste dag voor een vegetarische maaltijd
Begin klein door eens per week vegetarisch te koken. Schrijf in je agenda wanneer er geen vlees wordt gegeten en spreek met je gezin af dat bijvoorbeeld elke woensdag ‘woensdag geen gehaktdag’ is, de dag dat jullie geen vlees eten bij het avondeten. Als het bevalt, kun je vaker per week vegetarische gerechten maken.
2. Zoek een recept voor inspiratie
Als de vegetarische dag vaststaat, rest de vraag: wat gaan we eten? Haal inspiratie uit kookboeken, online recepten of ga uit eten om vegetarische gerechten uit te proberen. De Indiase, Mexicaanse en Marokkaanse keuken bieden veel vegetarische keuzes.
3. Zorg voor een hartige smaak
Gerechten zonder vlees zijn in het begin misschien minder aantrekkelijk, omdat je de smaak van vlees mist. Dit kun je voorkomen door ingrediënten toe te voegen die het eten een hartige smaak geven. Kies voor gezonde smaakmakers zoals uien, knoflook, wortel, bleekselderij, verse kruiden of gedroogde kruiden, zoals paprikapoeder, komijn en peper.
4. Kies ander broodbeleg
Bewerkt vlees, zoals plakjes worst en ham, is lekker op brood, maar ook ongezond. Zeker als je diabetes hebt. Het bevat namelijk vaak veel verzadigd vet en zout. Kies daarom voor ander hartig broodbeleg, zoals hummus. Dit is gemaakt van kikkererwten, waardoor je ook meteen peulvruchten binnenkrijgt. Je kunt het zelf maken of vinden in elke supermarkt. Controleer dan wel het etiket, want sommige varianten bevatten relatief veel verzadigd vet, koolhydraten en zout per portie.
5. Ken de alternatieven voor vlees
Vleesvervangers zijn niet de enige alternatieven voor vlees. Ken je de andere, natuurlijke vleesvervangers, dan zul je zien dat je makkelijker een vegetarisch recept vindt of zelf experimenteert met vegetarisch koken. Bijvoorbeeld:
- Eieren. Grote kans dat je ze al in huis hebt en je kunt er eindeloos mee variëren.
- Peulvruchten. Denk aan bruine bonen, kapucijners, kidneybonen, linzen, witte bonnen en kikkererwten. Hiermee maak je bijvoorbeeld je een vegetarische hamburger.
- Tofu, tempeh of seitan. Deze klassieke vervangers geven structuur aan je gerecht en vind je terug in veel Aziatische gerechten.
- Noten, pinda’s en pitten. Ze geven je gerechten een bite en zijn ook lekker in salades.
Bonustip: Kies je toch voor een vleesvervanger, geen probleem. Bekijk wel altijd het etiket. Sommigen zijn ongezonder dan het vlees dat ze vervangen, omdat ze veel koolhydraten, zout en suiker bevatten.