Hoeveel zout is gezond?

Zout bevat natrium en dat heb je nodig voor het regelen van de vochtbalans in het lichaam, het regelen van de bloeddruk en voor een goede werking van spier- en zenuwcellen. Teveel natrium is echter ongezond. Het advies voor volwassenen is om per dag niet meer dan 6 gram zout te eten. Gemiddeld eten volwassenen tussen de 6 en 8 gram zout op een dag. Voor kinderen ligt het maximale advies lager.

De risico’s van zout eten

Als je meer zout eet dan je nodig hebt dan kan dat leiden tot een hoge bloeddruk. Bij mensen met een hoge bloeddruk wordt de bloeddruk door zout nog sterker verhoogd. Een hoge bloeddruk verhoogt de kans op hart- en vaatziekten. Mensen met overgewicht hebben een hoger risico op hoge bloeddruk. Door weinig zout te eten verlaag je dit risico. Als je ouder wordt gaat de werking van de nieren achteruit en kun je ook beter weinig zout eten.

Producten met veel zout

Ongeveer 80% van het zout dat we eten is keukenzout dat door fabrikanten wordt toegevoegd aan producten. Aan brood en kaas wordt zout toegevoegd om de smaak en structuur te verbeteren. In bewerkte en kant-en-klare voeding zit vaak veel zout als conserveringsmiddel. Denk aan vleeswaren, sauzen, kant-en-klare maaltijden en soep, snacks en chips maar ook in zoete producten zoals koekjes en ijs zit zout.

Zout herkennen op een etiket

Fabrikanten zijn verplicht om op het etiket te vermelden hoeveel zout een product bevat. Als je minder zout wilt eten scheelt het om producten van verschillende merken en productsoorten met elkaar te vergelijken, van bijvoorbeeld kaas en zuivelspreads, vleeswaren of brood. De hoeveelheid zout, vet, koolhydraten en suiker zijn per merk en soort sterk verschillend.

Bekijk de video over etiketten vergelijken van het Voedingscentrum

Zoutmengsels

In de supermarkt vind je keukenzout met minder natrium zoals Jozo bewust en Lo Salt. Hier is een deel van het natrium vervangen door kalium en magnesium. Deze zoutmengels zijn niet geschikt voor mensen met slechte nieren en mensen die bepaalde plaspillen of ontstekingsremmers gebruiken. Lees hiervoor de medicijnbijsluiter en overleg bij twijfel met je huisarts.

Koken zonder toegevoegd zout

Door zelf (onbewerkt) eten te bereiden kun je de hoeveelheid zout eenvoudig verminderen. Zout kun je vervangen voor (verse) kruiden en specerijen om je eten op smaak te brengen. Welke kruiden je het beste kunt gebruiken verschilt per gerecht. Inspiratie nodig? Er bestaan receptenboeken voor kruidenmengsels, zoutarme gerechten en onbewerkt koken. Zo eet je gemakkelijk minder zout.

Tover met kruiden en specerijen. Voeg op het juiste moment een mooi kruidenmengsel toe en je tilt je gerecht op en verandert het van iets alledaags in iets onvergetelijks.
Spice Wise too gaat over genieten, over ontdekken en spelen met smaken. Wennen aan minder zout wordt heel eenvoudig en de juiste specerijenmengsels maken zout overbodig.
Spice Wise Green, dat is koken met het mooiste van planten: groenten, kruiden en specerijen. De natuurlijke rijkdom aan smaken is zo groot, dat je geen zout hoeft toe te voegen.

Voorproefje

Wil je zelf ervaren hoe je met een specerijenmengsel smaak kan toevoegen aan je eten? Probeer dan het recept voor Bretonse gehaktballen, afkomstig uit het boek Spice Wise Too.

Misschien interesseert dit je ook?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!