Bloemkool-citroenrisotto

Hoewel deze bloemkoolrisotto met zalm er best indrukwekkend uitziet, hoef je hier echt geen keukenprins(es) voor te zijn!

Bereidingswijze

 1. Haal de zalmmoten alvast uit de koelkast zodat ze een beetje op kamertemperatuur kunnen komen. Snipper de ui en verhit wat boter in een diepe (wok)pan. Fruit hierin de ui en voeg ook een geperst teentje knoflook toe. 
 2. Voeg vervolgens de bloemkoolrijst toe en bak deze even mee terwijl je alles een paar keer goed omschept. Zet het vuur wat lager en schenk de wijn erbij. 
 3. Laat rustig koken (roer een paar keer goed door) totdat het meeste vocht verdampt is en voeg vervolgens het bouillonpoeder toe. Begin met 1 theelepel, later kun je eventueel nog wat extra toevoegen. 
 4. Voer hierna 75 ml water toe, maar doe dit in delen: schenk wat water in de pan, roer door en laat zachtjes koken. Voeg pas weer water toe als bijna al het vocht is verdampt. 
 5. Heb je het laatste deel water toegevoegd? Voeg dan de bevroren erwtjes toe en laat op laag vuur doorkoken totdat het laatst vocht verdampt is (vergeet niet af en toe te roeren). Proef tussendoor even of je de risotto zout genoeg vindt en voeg eventueel nog wat extra bouillonpoeder toe. 
 6. Rasp ondertussen de schil van de halve citroen en pers deze uit. Tip: rasp echt alleen het gele deel van de schil, het witte deel smaakt bitter. Bewaar een klein beetje sap voor de zalm straks en bewaar wat rasp en 2 schijfjes voor de garnering. 
 7. Voeg de citroenrasp en het citroensap vervolgens in delen toe aan de risotto. Proef even hoeveel je lekker vindt. 
 8. Voeg tot slot de roomkaas en Parmezaanse kaas toe, roer goed door en proef even wat je van de smaak vindt. Voeg eventueel nog wat peper, zout en/of citroen toe en laat de risotto vervolgens op heel laag vuur even ‘rusten’ terwijl je de zalm bakt. 
 9. Dep de zalmmoten droog met keukenpapier, smeer ze in met wat olijfolie en bestrooi met wat peper, zout en dille. Verhit een (grill)pan op middelhoog vuur en bak de zalm zo’n 4-5 minuten op de huid. Draai de zalm om en bak de bovenkant ook even aan, afhankelijk van hoe gaar je de zalm wilt. Zet tot slot het vuur lager, leg de zalm nog even op de huid en besprenkel met een klein beetje citroensap. 
 10. Verdeel de risotto vervolgens over twee borden, leg er de zalmmoten op en maak af met wat citroenrasp en een schijfje citroen.

  Originele recept is afkomstig van Flowcarbfood.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!