Vegahamburger met zelfgemaakt pitabrood

Tja, er wordt minder vlees gegeten, wat goed is voor het milieu. Maar de mensen die vervolgens vleesvervangers kopen belanden nog weleens van de regen in de drup. In het gros van de vleesvervangers zitten bar weinig voedingsstoffen, ze zijn vaak te zout en onaangenaam qua substantie.

De zussen Jansen proberen hierbij om met iets beters en lekkerders te komen. En dan meteen maar in combinatie met volkoren pitabroodjes, zonder arme koolhydraten. Een broodje is onontbeerlijk voor het echte hamburgergevoel, zo’n hartig ding met wat knapperigs en iets mayo-achtigs ertussen.

Bereidingswijze pitabrood

Verwarm de oven tot 200 graden Celsius. Los de gist op in het water. Doe de meelsoorten met de suiker en de olijfolie in een keukenmachine (als je die hebt). Meng goed, eventueel met de hand, voeg dan wat zout toe. Laat het deeg afgedekt een uur rijzen. Kneed het door en verdeel het in tweeën. Laat de twee bollen weer een uur rijzen. Doe dit nogmaals en sla vervolgens de broodjes plat. Voilà: volkoren pita.

Bereidingswijze vegaburger

Laat een blikje kidneybonen uitlekken en spoel ze af. Vermaal ze met de kruiden en vorm er vier burgers van. Haal ze door een beetje meel en bak ze. Maak een dipsaus door de avocado met peper en zout te mengen met de staafmixer. Voeg tot slot de in schijfjes gesneden radijzen toe.

Eet smakelijk!

Let op: de hoeveelheid zout in dit recept is niet berekend.

Dit recept is afkomstig uit het kookboek Mooi Mediterraan van de zussen Jansen. Janine en Annemieke Jansen zijn al heel wat jaren enthousiaste pleitbezorgers van de oorspronkelijke mediterrane leefstijl: voldoende beweging, veel sociale contacten en afwisselend eten – met veel groentes, regelmatig vis en noten en een beetje vlees. In Mooi mediterraan geven ze op een heldere manier achtergrondinformatie over de ins en outs van afvallen én fijn en gezond leven en eten.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!