Eigenaresse Susan Jansen kwam erachter dat ze een ‘echte zoetekauw’ is, nadat ze afkickverschijnselen als hoofdpijn begon te krijgen tijdens het minderen met suiker. ‘Zoetjes in de koffie of limonade drinken heb ik achter me gelaten. Het enige wat ik als echte Bossche niet kan weerstaan is een Bossche bol.’

Idee voor Greensweet Stevia door Amerikaanse markt
Het idee voor Greensweet Stevia is zo’n zeven jaar geleden ontstaan in een gezondheidswinkel in Amerika, waar Jansen tijdens een vakantie op de natuurlijke zoetstof stevia werd gewezen. ‘Het was destijds nog niet eens legaal in Nederland, je mocht het alleen inzetten voor uitwendig gebruik. Pas sinds 2011 is het toegestaan als tafelzoetstof. Daar heb ik op ingespeeld en toen ben ik het gaan importeren naar Nederland.’

Gezondheidsvoordelen Stevia
Stevia is net zo zoet als suiker, maar daar houdt de vergelijking ook wel op. ‘Stevia heeft namelijk geen effect op de bloedsuikerspiegel. Bovendien is de glycemische index nul en bevat het geen kunstmatige kleurstoffen, koolhydraten en calorieën.’ Wie denkt dat dit de zoveelste misleidende chemische suikervervanger is, heeft het mis. Volgens het Voedingscentrum is stevia een veilig middel dat dagelijks zonder negatieve gezondheidseffecten kan worden gebruikt, mits je de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid niet overschrijdt.

Stevia in supermarkten handicap voor Greensweet Stevia
Stevia populair maken bij het grote publiek is volgens Susan niet gemakkelijk. Het grote probleem is vooral de stevia (al dan niet verwerkt in producten) in supermarkten. Susan: ‘In producten uit de supermarkt zit vaak maar een beetje stevia verwerkt, de rest wordt opgevuld met zoetstoffen. Mede doordat er zo weinig Stevia in zit, is de smaak heel anders dan die van Greensweet Stevia.’

‘Wij gebruiken de zoetste steviolglycosiden die er zijn. Onze stevia smaakt daardoor echt niet bitter en wrang. Toch verpest stevia vermengd met zoetstoffen het soms voor ons. Neem bijvoorbeeld de Natrena Stevia zoetjes. Die is door Foodwatch tot meest misleidende product uitgeroepen in 2013 met Het Gouden Windei. Het bleek dat er slechts 3% stevia inzat en dat de rest werd opgevuld met de kunstmatige koolhydraat maltodextrine.’ Stevia krijgt hierdoor onterecht een slecht imago.

Het voelt af en toe als vechten tegen de bierkaai, maar Jansen blijft overtuigd van de grote voordelen van de stevia die zij aanbiedt: puur, gezond, zonder toevoegingen en met gunstige effecten op de bloedsuikerspiegel: ‘De stap van suiker naar kunstmatige zoetstoffen was groot en dat zal ook zo zijn voor de stap naar stevia. Toch ben ik ervan overtuigd dat het zal aanslaan bij de massa.’

Wat zijn jouw ervaringen met Stevia? Laat het ons weten in de reacties op Facebook. Meteen aan de slag gaan met Stevia kan ook. In onze shop hebben wij een mooi assortiment aan Greensweet Stevia artikelen.

Het Coronavirus (COVID-19) en diabetes

Voor informatie over het Coronavirus (COVID-19) en diabetes ga je naar dvn.nl.

Misschien interesseert dit je ook?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!