Volkoren speltkoekjes

Deze volkoren speltkoekjes zijn een lekkere snack voor bij de thee. Je kan ze ook feestelijk versieren met verschillende kleuren icing en serveren als verantwoorde traktatie. Onderstaand recept is van Jessica Mendels. Wil je zien hoe zij ze maakt? Bekijk dan de video onder de bereidingswijze.

Benodigdheden

 • Een keukenweegschaal
 • Beslagkom
 • Handmixer met deeghaken of een keukenmachine
 • Uitsteekvormpjes (je kan ook een glas gebruiken voor ronde koekjes)
 • Erythritol icing
 • 3 kleine glaasjes
 • eventueel 3 spuitjes voor de icing

Bereidingswijze

 1. Laat de kokosolie smelten, dat kan 20 seconden in de magnetron op 900 watt of au-bain-marie.
 2. Doe het volkoren speltmeel samen met de andere ingrediënten in een beslagkom.
  Tip: Ik zet mijn beslagkom op mijn keukenweegschaal en weeg alles af in de beslagkom.
  Als alle ingrediënten in de beslagkom zitten mag de keukenmachine aan het werk, ik maak het beslag met de deegvlinder. Heb je een handmixer, gebruik dan de deeghaken. Als er een mooie deegbal ontstaat, is het deeg klaar. Je krijgt het beste resultaat als je het deeg nu in de koelkast legt en pas de volgende dag de koekjes gaat uitsteken. 
 3. Kneed het deeg opnieuw soepel (eventueel met een paar druppels water als het erg brokkelt) en maak een mooie, platte plak van ongeveer 5 mm dik.
 4. Strooi op een bordje wat maïzena waar je, je uitsteekvormpje steeds op terug legt zodat er wat maïzena aan je uitsteekvormpje blijft hangen. Dit zorgt ervoor dat je deeg makkelijker los komt van het vormpje.
 5. Bak de koekjes ca. 15 minuten op 150℃ in de oven.
  Tip: Ik verwarm de oven altijd wat hoger voor, zodat, wanneer je warmte verliest bij het openen van de oven, de oven nog altijd de temperatuur heeft die nodig is. In dit geval verwarm ik heb voor op 170℃ en zet de oven terug op 150℃ zodra de koekjes erin zitten. Bij mij zijn de koekjes perfect na 15 minuten, maar iedere oven is anders, dus blijf in de buurt en controleer na 10 minuten of ze niet te donker worden. Echt knapperig worden de koekjes pas als ze afkoelen, maar ze moeten wel al stevig zijn na 15 minuten. Zijn ze nog erg bleek en zacht, geef ze dan een paar minuten extra in de oven. Zodra ze zijn afgekoeld, kun je de koekjes versieren met icing.

Verschillende kleuren glazuur maken

Maak drie verschillende kleuren icing (glazuur):

 • Wit is het makkelijkste, je mengt slechts de suikervrije icing met water. Voeg steeds maar heel weinig water toe, want het is zonde als je teveel icing maakt omdat je steeds meer poeder moet toevoegen omdat je te veel water hebt gebruikt. 
 • Roze maak je op dezelfde manier als wit, alleen gebruik je bietensap ipv water. (Zo kan je ook wortelsap gebruiken voor oranje en spinaziesap voor groen). 
 • Zwart is wat uitdagender om te maken. Ik heb de Norittabletjes met mijn vijzel tot poeder gevijzeld, hier voeg ik de icing en wat water aan toe.

Laat de koekjes volledig afkoelen voordat je ze gaat versieren met glazuur. Je kan de koekjes nu besmeren met de icing, let er wel op dat het superzoet is. Mijn eigen voorkeur gaat uit naar accenten, maar mijn kinderen vinden wat grotere stukken icing ook heel lekker. Je kan ook de icing in een (dokters)spuitje doen om zo wat beter te kunnen doseren. Laat je fantasie de vrije loop en versier de koekjes zoals jij dat wil!

De icing droogt vrij snel op, na een klein uurtje kan je ze al inpakken om ergens anders uit te delen, maar je kan ze natuurlijk ook gewoon direct thuis serveren!

Bekijk hoe Jessica de koekjes maakt

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!