Kleine veranderingen hebben groots effect

Vaak zijn het kleine veranderingen in leefstijl die bij elkaar opgeteld een groot verschil kunnen maken. Wat kun jij nou doen om te zorgen dat je net wat gezonder leeft op een doordeweekse dag? Want je mag heus nog weleens een ‘snoepdag’ hebben; suiker is niet verboden bij diabetes. Zolang je maar onthoudt: zondigen mag, maar doe het met mate.

Weg met dat suikerklontje

Hierbij vijf praktische tips die al een stuk kunnen schelen op de weg naar een gezondere leefstijl

 1. Weg met dat suikerklontje
  Doe je vaak suikerklontjes in je thee of koffie? Probeer om daarvan af te komen. Ook bijvoorbeeld honing of kokosbloesemsuiker vallen onder zoetstoffen, ook al zijn ze ‘natuurlijk’. Je lichaam maakt geen onderscheid tussen natuurlijke suikers of geraffineerde suikers.
 2. Eet fruit in plaats van het te drinken
  Als je zin hebt in een stuk fruit, eet je vaak 1 appel of 1 sinaasappel. In sapjes gaan al snel meerdere stuks fruit om aan 200ml drinken te komen, wat gelijk is aan een groot glas. Hierdoor krijg je dus in een keer te veel suikers binnen en niet de vezels!
 3. Weg met de frisdrank
  Hoe lekker een koud glas cola ook mag zijn, in een glas cola zitten minstens 6 of 7 suikerklontjes. Ga maar na als je een heel flesje cola opdrinkt. Dit geldt natuurlijk niet voor light frisdranken die gezoet zijn met bijvoorbeeld aspartaam of stevia. Vind je water te saai, drink dan eens suikervrije limonade of voeg een smaakje toe.
 4. Stop met sportdrankjes
  Energiedrankjes of sportdrankjes zijn echt niet per se nodig. Probeer eens kokoswater om vochttekort na een inspanning aan te vullen. Even wennen aan de smaak, maar je gaat het vast en zeker heerlijk verfrissend vinden.
 5. Snack alleen op je ‘snoepdag’
  Misschien ben je gewend om een koekje bij de thee te nemen of als tussendoortje iets zoets of hartigs te pakken. Doorbreek dit patroon door het bijvoorbeeld bij een stuk fruit, een rijstwafel of een handje noten te houden.

Minder suiker, meer gezonde voedingsstoffen

Kortom: wil je minder suiker eten, beperk dan de voedingsmiddelen waaraan suiker is toegevoegd, zoals koek, snoep en gebak. Er zit ook toegevoegd suiker in de producten waarvan je het misschien niet verwacht, zoals ketchup, sauzen en dressings. Bekijk daarom eens wat vaker het etiket van producten om de suiker te herkennen. De meeste producten waaraan suiker is toegevoegd bevatten ook nog eens veel calorieën, maar weinig voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en vezels. Je bloedglucose zal een stuk stabieler blijven en minder hoge pieken en dalen kennen als je de voedingsmiddelen met toegevoegde suikers beperkt.

Misschien interesseert dit je ook?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!