Als het aan de goedlachse zussen Janine en Annemieke Jansen ligt, laten ze iedereen kennismaken met de mediterrane keuken. Niet in de laatste plaats omdat wetenschappelijke onderzoeken uitwijzen dat dit dieet minder kans geeft op sommige soorten kanker en diabetes type 2. Ook hebben experts aangetoond dat deze manier van eten op de lange termijn tot gewichtsverlies leidt. Als dit al niet genoeg overtuigt, vertellen de Jansens met liefde hoe lekker, gezond en gemakkelijk het mediterrane dieet is.

Lean en mean
Het kookboek Hartstikke mediterraan is zeker geen boek voor de pure Bourgondiër. Al is het ook geen boek zonder een toetje her en der. Zoals in het boek te lezen is, willen de Jansens zelf ook graag genieten van alle rijkdommen die het leven te bieden heeft, maar dan lean en mean. Daarmee bedoelen ze ‘minder is meer’. En dat betekent niet dat alle smaak en beleving van het eten verdwijnt!

Annemieke: ‘Minderen hoeft niet minder lekker te zijn. Het is de kunst om smaak in je eten te behouden, ook al moet je flink wat ingrediënten weglaten.’ Op de vraag hoe je dan zout, suiker, snelle koolhydraten en dergelijke kunt compenseren, is het antwoord simpel: ‘Vette vis, noten, groenten, kruiden, specerijen, oliën. Vooral extra vierge olijfolie is een bron van goede vetten.’ Een recept als Italiaanse eierpannenkoekjes met asperges, munt, artisjokken, ham en paddenstoelen past hier perfect bij, net als waterkerssalade met kip, pistachenoten en sinaasappelmarmelade.

Bezoekjes aan de patatzaak
Annemieke (cardioloog van beroep) en Janine (grafisch ontwerper en de kok van de twee) zijn niet altijd zo bewust bezig geweest met gezond en bedachtzaam eten en leven. In hun jeugdjaren waren ze door de broze gezondheid van hun vader overgeleverd aan een voornamelijk vet- en zoutarm dieet. Om dit te compenseren waren ze als puber geregeld in de patatzaak te vinden, met overgewicht tot gevolg.

Om de overtollige kilo’s er weer af te krijgen, sloegen beide zussen eenzelfde pad als hun vader in. Bewust eten werd alsnog een tweede natuur. Minder fabrieksmatig geproduceerd voedsel, minder grote porties, minder vlees, minder suiker. Aandacht voor het koken met eerlijke ingrediënten voert nu de boventoon.

Zondigen met mate
Helemaal niet meer zondigen is niet wat de kookboekenschrijfsters proberen over te brengen. Annemieke: ‘Als je toch een iets minder gezond product neemt, probeer dan in ieder geval voor de beste kwaliteit te gaan. Neem bijvoorbeeld geen lightvarianten. En probeer ook niet te veel te nemen.’

Hartstikke mediterraan
Het moge duidelijk zijn: het kookboek Hartstikke mediterraan is een boek dat je leert over het eten rond de Middellandse Zee. Het laat je ook nadenken over wat je in je lijf stopt. Met de wetenschappelijk onderbouwde, maar goed te verteren informatie over voeding en gezondheid heb je binnen de kortste keren onder de knie hoe je dit dieet tot een leefstijl kan maken.

Je vindt het kookboek Hartstikke mediterraan en het nieuwste boek Mooi Mediterraan in onze webshop. Word jij ook slanker en fitter dankzij de mediterrane keuken?

Misschien interesseert dit je ook?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!