Je hoort het vaak bij diabetes type 2: schrap de koolhydraten. Zijn ze dan echt zo slecht? Nee, koolhydraten zijn niet per se ongezond. Je wordt er ook niet dik van. Wat het probleem wel is? De hoeveelheid en het soort koolhydraten in verhouding tot wat je verbrandt.

Koolhydraten bestaan uit zetmeel en suikers. Je lichaam gebruikt de energie uit koolhydraten om te kunnen functioneren. Onder andere je spieren en hersenen maak je er erg blij mee. Waarom wordt er dan vaak negatief gedaan over koolhydraten en waarom pleiten velen bij diabetes type 2 voor een koolhydraatarme leefstijl?

Geraffineerde koolhydraten boosdoener
Het soort koolhydraten die je neemt en ook de hoeveelheid kunnen wel tot overgewicht leiden. Luister bijvoorbeeld naar de uitspraken van hoogleraar en internist Hanno Pijl, bekend van de boeken Diabetes type 2? ‘Maak jezelf beter’ en het gelijknamige Kookboek. In zijn video voor voluitlevenmetdiabetes.nl geeft hij aan dat ‘we te veel bewerkt voedsel eten en te veel zetmeel en suikers’. Bewerkt voedsel (bijvoorbeeld croissants, koekjes, witte rijst) plus te weinig beweging zijn risicofactoren voor overgewicht en diabetes type 2.

Meer van het goede, minder van het slechte
Pijl geeft in zijn video de tip om zoveel mogelijk vers te eten, voor volkoren (graan-) producten te kiezen en weg te blijven van zetmeel, suikers en bewerkt, industrieel geproduceerd voedsel. Dit wordt ook toegelicht in de NPO1 docureeks Broodje Gezond, met deze video over de koolhydratenhype. Daar wordt nog eens duidelijk uitgelegd dat koolhydraten niet slecht voor je zijn. Koolhydraten zitten namelijk ook in groente en fruit. En die zijn dan weer erg gezond.

Koolhydraatarme maaltijdbox
Maar hoe word je wegwijs in de jungle aan adviezen tegenwoordig? De supermarkt staat bol van de verleidingen en zelf puzzelen over wat wel en niet geschikt is, is niet altijd even makkelijk.

Omdat voluitlevenmetdiabetes.nl iedereen wil inspireren om gezonder te gaan leven en daarbij wil helpen, hebben wij samen met Ekomenu twee speciale maaltijdboxen samengesteld.

Deze maaltijdboxen van Ekomenu sluiten precies aan bij bovenstaande tip van Hanno Pijl. De DVN Maaltijdbox werkt met volkoren producten en probeert zoveel mogelijk snelle koolhydraten als aardappelen en witte rijst te vermijden. De ingrediënten zijn 100% biologisch en onbewerkt. Daarnaast bevat ieder gerecht minimaal 200-400 gram groenten. Toch liever helemaal geen koolhydraten meer eten? Ook daar hebben wij aan gedacht met de DVN Koolhydraatarme Maaltijdbox. Deze box bevat geen brood, pasta, aardappelen of rijst.

Actie! Krijg nu 25% korting op je eerste maaltijdbox. Deze wordt automatisch verrekend bij het afrekenen van de maaltijdbox.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!