Kies ontstekingsremmende voeding, rijk aan antioxidanten

Ontstekingsremmende voeding zoals vitamine C, E, bétacaroteen en lycopeen, beschermen je lichaam tegen de schadelijke invloed van vrije radicalen. Vrije radicalen zijn stoffen in je lichaam die kunnen zorgen voor allerlei kleine ontstekingen, waar je zo niets van merkt maar die wel constant een beroep doen op je weerstand. Terwijl je je weerstand eigenlijk wilt bewaren voor als er een virus of andere infectie langskomt. Antioxidanten uit voeding heeft de voorkeur boven antioxidanten uit supplementen. Wanneer je supplementen slikt kan het zijn dat je meer antioxidanten binnen krijgt dan je nodig hebt.

Verbeter je weerstand met voeding in 4 stappen:

 1. Geef groente en fruit de hoofdrol
  Voedingsmiddelen met het hoogste gehalte aan verschillende antioxidanten zijn groente en fruit. Tomaten zitten vol met het antioxidant lycopeen, aubergines bevatten veel anthocyanen en wortels staan bol van de bétacaroteen. Zorg elke dag voor minimaal 250 gram groente.
 2. Kies puur en onbewerkt
  Onbewerkte en weinig bewerkte voedingsmiddelen, zoals volkoren granen, noten, olijfolie en vette vis, leveren een optimale mix van voedingsstoffen. Je eet ze liefst zo puur mogelijk omdat er dan nauwelijks voedingsstoffen, zoals antioxidanten, verloren zijn gegaan door de bewerking. Vermijd sterk bewerkte voeding. Die herken je aan lange ingrediëntenlijsten en een zeer lange houdbaarheid. Voedingsmiddelen zoals zakjes soep, kant-en-klare aardappelsalades en frikandellen hebben nog maar weinig met het oorspronkelijke product gemeen.
 3. Ga voor vezels
  Micro-organismen als bacteriën en schimmels die in je darmen leven spelen een belangrijke rol bij het in stand houden van je weerstand. Je moet ze dus gunstig stemmen. Dat doe je door vezelrijk te eten, want daar houden ze van. Veel vezels vind je in plantaardige voedingsmiddelen zoals groente en fruit, noten, zaden, volkoren granen en peulvruchten.
 4. Beken kleur
  Wist je dat antioxidanten vaak de natuurlijke kleurstoffen in je voeding zijn? Zo zorgt bétacaroteen voor een oranje kleur en lycopeen voor rood. Als je varieert in kleur op je bord, krijg je dus een goede mix aan verschillende antioxidanten binnen.

Tip: gebruik verse kruiden

Verse kruiden staan bol van de antioxidanten. Peterselie, bieslook, munt, koriander, gebruik er lekker veel van. Strooi het rijkelijk over warme schotels of salades. Of maak er met een lekkere olie en wat noten een ‘pesto’ van. De kookboeken van Spice Wise bieden inspiratie en recepten om zelf heerlijke kruidenmengsels te maken.

Inspiratie nodig?

Kookboeken kunnen je helpen bij het aanleren van een gezond eetpatroon. Laat je inspireren door heerlijke, gezonde recepten en verhoog je weerstand.

Onze tips: Puur genieten en toch gezond en slank met heerlijke, pure gerechten met veel groenten. Of Mooi Mediterraan, gebaseerd op de mediterraanse keuken met veel onbewerkte groenten, regelmatig vis en noten en een beetje vlees.

Een gezonde maaltijd met gemak

Na een lange dag geen tijd en zin om uitgebreid een gezonde maaltijd te gaan koken? Een maaltijdbox is de oplossing! Welke maaltijdbox past bij jou?

Misschien interesseert dit je ook?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!