Anders dan normaal

Sinds de lockdown in maart 2020 viel een deel van de zorg aan mensen met diabetes weg. Jaarcontroles werden vooruitgeschoven, mensen durfden niet naar het ziekenhuis of de huisarts, of hun afspraak werd afgebeld. De zorg verschoof in een klap van zeer dichtbij naar zorg op afstand. Goede zelfzorg werd daardoor nog belangrijker en is nog steeds van belang. De diabeteszorg is weer opgestart, maar wel anders dan je misschien gewend bent. Dring, zeker bij klachten, aan op een afspraak: je hebt er recht op.

Ziekte bij diabetes

Het is van belang om je eigen gezondheid goed in de gaten te houden, zowel fysiek als mentaal. Goede zelfzorg maakt de kans op complicaties kleiner en je humeur beter. Ziekte bij diabetes zorgt voor een verhoogd risico op ernstige schommelingen van je bloedglucosewaarden. Dit maakt het moeilijk om je diabetes onder controle te houden. Daarnaast heb je meer kans op infecties en een longontsteking.

Tips voor goede zelfzorg met diabetes

  1. Zorg voor goede en afwisselende voeding. Beperk alcohol, suiker, frisdrank en vruchtensappen. Stop met roken. Bestel je gezonde boodschappen eenvoudig en snel online. Wel zo handig!
  2. Wissel (thuis)werken af met ontspanning. Wandel een stukje of lees een boek.
  3. Zorg voor voldoende beweging; dit versterkt het immuunsysteem. Bijvoorbeeld fietsen, tuinieren of wandelen. En wees actief in huis (traplopen, opruimen). Je kunt ook thuis sporten met bijvoorbeeld thuissportlessen op YouTube, Nederland in Beweging op NPO1.
  4. Verminder stress: zorg voor voldoende ontspanning en een goede nachtrust. Mindfulness kan je hierbij helpen.
  5. Zorg voor zo stabiel mogelijke bloedglucosewaarden en controleer je bloeddruk regelmatig. Schaf eventueel thuis een bloeddrukmeter en/of bloedglucosemeter aan.
  6. Controleer regelmatig je temperatuur en houd het verloop goed in de gaten bij koorts.
  7. Stop nooit met medicatie zonder overleg.
  8. Bel op tijd naar je zorgverlener bij diabetes complicaties, om erger te voorkomen.
  9. Blijf in contact met vrienden en familie. Ga bijvoorbeeld iedere week een stuk wandelen met een vriend(in).
  10. Wees lief voor jezelf en trakteer jezelf of iemand die je lief hebt op een mooi boeket bloemen. Wie steek jij een hart onder de riem?

Misschien interesseert dit je ook?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!