Gekaramelliseerde tomaten-uientaart

Je lees het goed, in dit gerecht gaan 3 hele blaadjes filodeeg. Daarmee krijg je een flinterdunne bodem, en dat is nu net de bedoeling.

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven tot 180 graden. Bekleed de ovenplaat met bakpapier en vet dat in. Spreid er de velletjes filodeeg over uit. Verdeel de mozzarella erover.
  2. Snij de tomaten in flinterdunne plakjes en leg ze dakpansgewijs over het deeg, zodat het helemaal bedekt raakt.
  3. Snij de rode ui in even dunne ringen en verdeel die over de tomaten.
  4. Schuif de taart in de oven. Let op dat de boel niet verbrandt.
  5. Rasp de kaas na drie kwartier gelijkmatig over het geheel. De bedoeling is dat de tomaten en de uien karamelliseren, dus minstens een uur in de oven is wel nodig. Ietsje langer mag ook. De bodem is extreem dun. Wil je de taart enigszins fraai op je bord laten belanden, ga dan met beleid te werk.

N.B. de hoeveelheid zout in dit recept is niet berekend.

Dit recept is afkomstig uit het kookboek Mooi Mediterraan van de zussen Jansen. Janine en Annemieke Jansen zijn al heel wat jaren enthousiaste pleitbezorgers van de oorspronkelijke mediterrane leefstijl: voldoende beweging, veel sociale contacten en afwisselend eten – met veel groentes, regelmatig vis en noten en een beetje vlees. In Mooi mediterraan geven ze op een heldere manier achtergrondinformatie over de ins en outs van afvallen én fijn en gezond leven en eten.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!