Met gezond leven voorkom je ellende

Aderverkalking, een hoog cholesterol of een hoge bloeddruk zijn doorgaans de oorzaak van hart- en vaatziekten. Door diabetes loop je een groter risico en kun je bijvoorbeeld een hartaanval of een beroerte krijgen. Hart- en vaatziekten zijn dus levensbedreigend. Gelukkig kun je de risico’s verlagen. Dat kan op dezelfde manier waarop je diabetes type 2 kunt voorkomen en zelfs kunt omkeren, namelijk door gezond te leven. Dat betekent onder andere voldoende bewegen, gezond eten en niet roken.

Leefstijl veranderen is een uitdaging

Je bent niet de enige die het lastig vindt om gezond te (gaan) leven. Zo is tijdens de coronapandemie gebleken dat Nederlanders minder zijn gaan sporten (32%) en minder zijn gaan bewegen (25%). Toch is het essentieel om een gezonde leefstijl aan te meten om het risico op hart- en vaatziekten te verkleinen. De grootste uitdagingen in het veranderen van hun leefstijl zijn volgens mensen met diabetes type 2:

Betrek je omgeving en je arts

Een goede manier om bepaalde patronen te veranderen is je omgeving erbij te betrekken. Je familie en vrienden kunnen je motiveren om vol te houden. Kijk maar naar de ervaringen van anderen. Vraag ook hulp aan je arts. Hij kan je verder helpen of doorverwijzen naar de juiste ondersteuning. Wil je met je huisarts in gesprek over hart- en vaatziekten, dan hebben we een aantal handige vragen voor je opgesteld. Zo weet je zeker dat alle onderwerpen die je wilt bespreken aan bod komen.

Meer weten? Bekijk de uitlegvideo

Bekijk waarom je meer kans hebt op beroertes en hartaanvallen bij diabetes en wat je kunt doen.

We zijn benieuwd naar je feedback

Help ons de website te verbeteren door drie vragen te beantwoorden. Het kost je nog geen twee minuten.

Misschien interesseert dit je ook?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!