Pre-diabetes en hoge cholesterol

‘Diabetes is bij ons een familiekwaal. Mijn moeder had het ook op jonge leeftijd, ooms en tantes kregen ouderdomsdiabetes. Het is mijn rugzakje. Op mijn 35ste liet ik mij daarom testen. Wat bleek? Niet alleen was er sprake was van pre-diabetes, ook mijn cholesterol was aan de hoge kant. Die twee hadden met elkaar te maken. Ik was van plan om alle waardes aan te pakken. Want als je je cholesterol niet onder controle brengt, slibben je aderen dicht en is de kans op een hartaandoening groot. Ik houd erg van lekker eten: vlees, toetjes, ijsjes. Ongezonde vetten. Er was dus werk aan de winkel. De internist waar ik naartoe verwezen ben, zei dat ik naast medicatie ook moest proberen af te vallen. Als de waardes niet omlaag zouden gaan, moest ik aan de insuline. Ik ben toen fanatiek gaan sporten, maar dat hielp niet echt.’ 

Kwark en gekookte eieren

‘Ik ben nóg meer gaan sporten: basketbal en zaalvoetbal. Nog steeds viel ik niet af. Uiteindelijk ben ik naar een diabetesverpleegkundige gegaan die me wees op gezonde voeding. Ik werd op een heel streng ketogeen dieet gezet met vrijwel geen koolhydraten, at veel magere kwark en gekookte eieren. In het begin vond ik dit dieet echt zwaar, maar na een dag of tien begon het te wennen en kwam mijn lichaam in ketose. Dit houdt in dat het lichaam overgaat op vetverbranding. In drie maanden tijd verloor ik 11 kg. Ik kwam op 90 kg uit, het gewicht van toen ik trouwde. Ik had in geen tijden meer zo licht gewogen. Mijn vrouw zei toen: nu is het wel genoeg.’

“In het begin vond ik het dieet echt zwaar, maar na een dag of tien begon het te wennen en kwam mijn lichaam in ketose.”

‘Drie maanden later ging ik weer naar een diëtist. Want afvallen is één ding, die kilo’s eraf houden is andere koek. De diëtist adviseerde mij de koolhydraten weer langzaam op te voeren in mijn dieet. Ik was bang dat ik daarmee weer zou aankomen. Maar de diëtist zei: ook al kom je een paar kilo aan, dan nog heb je de winst van die verloren kilo’s en dat is prima.’ 

Jezelf blijven motiveren

‘Afvallen blijft een strijd. Begin dit jaar bleek ik namelijk weer aangekomen. De suikerwaardes vlogen omhoog. Ik heb me toen voorgenomen om iedere dag te gaan lopen. Ik loop 10 tot 15 km, weer of geen weer. En ’s avonds loop ik nog eens 6 km met een vriend. Verder ben ik zelf koolhydraatarme koekjes en brood gaan bakken. Zo wist ik mijn suikers omlaag te krijgen. Ik slik minder medicatie en de kilo’s gaan er weer af.’

‘De motivatie om te blijven werken aan mijn gezondheid is af en toe ver te zoeken. Soms is de verleiding van een bolletje ijs of stukje chocolade te groot. Je familie kan een duwtje in de rug geven, maar jij bent degene met diabetes. Jij moet die wilskracht blijven vasthouden. Ik motiveer mijzelf door mij goed te verdiepen in diabetes, onder andere via de website van Diabetesvereniging Nederland. Dan snap je ook dat het niet altijd “eigen schuld, dikke bult” is, maar ook een kwestie van pech hebben. Ik probeer ook alle beweging mee te pakken: stofzuigen, in de tuin werken. Met elke stap die ik zet, werk ik aan mijn gezondheid. Ik zeg ook vaak: kies de sport of beweging waar je je goed bij voelt, dan houd je het langer uit. Bij mij is dat wandelen. Mijn vriend had ook diabetes, die viel maar liefst 38 kilo af met lopen.’

Zelf koolhydraatarme koekjes bakken

Als Amir trek krijgt in iets zoets, gaat hij zelf aan de slag in de keuken. ‘Op internet vind je veel lekkere recepten van koolhydraatarme – en suikervrije – koekjes, crackers en broodjes. Voor koolhydraatarme crackers of broodjes kun je bloem bijvoorbeeld vervangen door amandelmeel en kokosmeel. In het gezondheidsschap van de supermarkt vind je ook steeds meer varianten crackers en brood met minder koolhydraten.’

Met diabetes type 2 heb je een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Wil je weten wat je zelf kunt doen om dit risico te verkleinen? Neem dan contact op met je arts en stel de juiste vragen. Overleg ook altijd eerst met je arts of een diëtist als je een bepaald (streng) dieet wil gaan volgen.

Misschien interesseert dit je ook?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!