De voedingsrichtlijnen in deze richtlijn zijn gebaseerd op de adviezen van de Gezondheidsraad en het Voedingscentrum en de Europese richtlijnen van de ESC (European Society of Cardiology) uit 2016 (update).

In deze richtlijn is niet specifiek aandacht besteed aan de combinatie hart- en vaatziekten en diabetes. Wel komt er duidelijk in naar voren wat het standpunt is betreffende de vraag ‘welke voeding verlaagt het risico op hart- en vaatziekten?’.

De volgende tabellen komen uit de richtlijn:

Hoe zit het met het koolhydraatarme dieet?

Dr. Ineke van Dis, voedingswetenschapper bij de Hartstichting, licht toe: “De Hartstichting is geen voorstander van een dieet laag in koolhydraten bij het hebben van hart- en vaatziekten. Hieronder verstaan we voeding hoog in vetten en eiwitten. Als toch voor voeding laag in koolhydraten wordt gekozen, dan is het voor het voorkomen van hart- en vaatziekten zinvol om ook daarbij verzadigd vet door onverzadigd vet te vervangen. Het is overigens ongunstig om verzadigd vet door suikers te vervangen.”

“In de praktijk zie ik dat het dieet laag in koolhydraten zich van diabetespatiënten nu uitbreidt naar de algemene bevolking en hart- en vaatziekten- patiënten. Dat lijkt me ongewenst.

Als een patiënt diabetes heeft, dan krijgt deze conform de richtlijnen bijna altijd cholesterolverlagende medicatie. De nadelige effecten van meer vet, in het bijzonder meer verzadigde vetten, worden dan gecompenseerd door die medicatie. Echter, de algemene bevolking slikt geen medicatie en kent die compensatie dus niet. Je ziet bijvoorbeeld weer een toename van het gebruik van roomboter. De verzadigde vetten hierin verhogen het cholesterolgehalte”.

Hart- en vaatziekten en diabetes type 2

Bij diabetes is het zaak om de bloedsuikers zo stabiel mogelijk te houden. (Te) hoge bloedsuikers kunnen op den duur voor complicaties zorgen. Één van die complicaties is hart- en vaatziekten.

Het hart en de bloedvaten zijn erg vatbaar door hoge concentraties glucose in het bloed en vaatjes raken verstopt of gaan kapot. Ook raken vaatwanden van grotere vaten beschadigd, vindt slagaderverkalking plaats en stijgt de bloeddruk.

Meer

Word jij ook gratis member van ons platform? Zo krijg je toegang tot alle premium content, zoals recepten, tips en interviews met experts. Schrijf je hier in!

Het Coronavirus (COVID-19) en diabetes

Voor informatie over het Coronavirus (COVID-19) en diabetes ga je naar dvn.nl.

Misschien interesseert dit je ook?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!