Koolhydraten uit onze voeding worden in de maag en darmen omgezet tot glucose. Het wordt daarna opgenomen vanuit je dunne darm. Vanuit daar gaat het naar je spieren en organen. Het is brandstof voor je lichaam en dus zeer belangrijk om goed te kunnen functioneren.

Bloedsuikergehalte

Bloedsuiker wordt ook wel bloedglucose genoemd. Het lichaam probeert het glucosegehalte in het lichaam altijd op een min of meer constante waarde te houden. Het bloedsuikergehalte stijgt na het eten van koolhydraten. Hoe snel het bloedsuikergehalte stijgt is afhankelijk van het soort koolhydraten dat je gegeten hebt. Het bloedsuikergehalte blijft stijgen tot één á twee uur waarna het gehalte weer gaat dalen. Bij een lichaam zonder diabetes wordt er meer insuline aangemaakt naarmate er meer glucose in het bloed komt, zodat de bloedglucosewaarde niet te veel stijgt. Bij mensen met Diabetes Mellitus type 2 kan er niet voldoende insuline meer worden aangemaakt, óf het lichaam reageert niet goed op de insuline.

Glucose is van levensbelang

Zonder glucose als brandstof zou je als mens niet kunnen functioneren. Onze cellen verslinden de hele dag door grote hoeveelheden energie. Alleen al onze hersenen verbranden er ongeveer 120 tot 140 gram per dag van. Dat is net zoveel als tien lepels suiker.

Weetjes over glucose:

  • De naam komt van het Griekse woord voor zoet – het is een vorm van suiker
  • Het is brandstof voor je lichaam, zonder dat kan een mens niet overleven
  • Wanneer koolhydraten (suikers en zetmeel) worden verteerd, ontstaat glucose
  • In de voedingsmiddelenindustrie wordt glucose ook wel dextrose genoemd
  • Als je diabetes hebt, kan het lichaam de glucose niet meer goed uit het bloed halen

Om de bloedglucose in de lichaamscellen te krijgen, gebruikt je lichaam insuline, lees hier meer over insuline en hoe dit hormoon voor jouw lichaam werkt. Hoewel glucose dus van levensbelang is en het lichaam dus niet zonder de nodige vorm van suiker kan, betekent dit niet dat je een overvloed aan suikers moet gaan nuttigen. In dit artikel leggen we uit hoe je omgaat met suiker in combinatie met diabetes.

Misschien interesseert dit je ook?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!