10 etenswaren vol suiker

We eten vaak onbewust veel meer suiker dan goed voor ons is. Het is raadzaam goed de etiketten van etenswaren te bestuderen, om te zien hoeveel (toegevoegde) suikers een product bevat. We zetten bij deze 10 producten op een rij, die waarschijnlijk meer suiker bevatten dan je denkt!

 1. Ketchup
  Er in een fles tomatenketchup zitten wel 40 (!) suikerklontjes, dat is meer dan een suikerklontje per eetlepel.
 2. Magere vruchtenyoghurt
  Aan magere yoghurt met een smaakje wordt vaak suiker toegevoegd, voor extra smaak. Zo kan een kom (245 gram) magere yoghurt wel 47 gram suiker bevatten, wat gelijk staat aan 12 theelepels. Griekse yoghurt met zelfgemaakte granola is een gezond alternatief.
 3. Vruchtensap
  Je denkt wellicht dat sinaasappelsap gezond is, maar eet dan liever de hele vrucht. Dan krijg je tenminste ook de vezels en mineralen binnen. Een pak Appelsientje van anderhalve liter bevat maar liefst 30,3 klontjes suiker. Maar zes minder dan een fles cola.
 4. Muesli
  Muesli bevat vaak veel suiker! Er zijn varianten van muesli die voor 30 procent uit suiker en suikerachtige stroop bestaan. Maar ook aan cornflakes, crackers, croissants en zelfs roggebrood en volkorenboterhammen wordt doorgaans suiker toegevoegd, opgepast dus. Tip: maak je eigen granola.
 5. Appelmoes
  Er is vrijwel geen appelmoes te koop zonder suiker, terwijl appelmoes deze toevoeging helemaal niet nodig heeft, appels zijn van nature namelijk al zoet genoeg. Je kunt heel makkelijk en snel zelf appelmoes maken.
 6. Pasta- en woksauzen
  Het maakt niet uit of een saus pittig, romig, zout of zuur is; als je pasta- of woksaus in de supermarkt koopt, kan je er zeker van zijn dat er suiker is toegevoegd. Wist je dat je heel eenvoudig zelf pastasaus maakt met een verspakket voor tomatensoep?
 7. Soep in blik
  Soep uit een blik, maar ook soep in pak of zak, en oplospoeders, bevatten vaak veel suiker. De suiker komt hier overigens vaak onder een schuilnaam zoals fructose(stroop) en glucose(stroop), dus let daarop als je de verpakking leest.
 8. Knakworstjes
  Aan knakworstjes, maar ook aan boterhamworst, gebraden gehakt, leverpastei en nagenoeg alle andere gemalen vleesproducten wordt suiker toegevoegd. Met name om de smaak.
 9. Groenten in blik
  Uit onderzoek van Foodwatch blijkt dat aan bijna de helft (46%) van de groenten in pot of blik suiker wordt toegevoegd. Goed het etiket lezen is dus zeker aan te raden. Houd je van gemak? Kies dan voor een maaltijdpakket. Zo eet je vers en onbewerkt.
 10. Chips en toastjes
  Ja zeker, ook hier worden suikers aan toegevoegd. Check de verpakkingen dus goed! Er bestaan ook glutenvrije, koolhydraatarme toastjes en snacks.

Zo eet je minder suiker

In feite is de beste manier om verborgen suikers in je maaltijden te vermijden: meer vers en meer zelf maken. Dat is vaak niet alleen veel gezonder, maar ook nog eens veel lekkerder. En je weet precies wat je eet.

Wil je graag weten hoe je kunt minderen met suiker? Lees dan 5 tips om te minderen met suiker. 

Misschien interesseert dit je ook?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!