Is brood eten gezond met diabetes?
We vroegen het aan diëtiste Conny: “Brood is een basis voedingsmiddel en dus niet per definitie slecht. Het gaat er vooral om hóe brood een plaats heeft in het eetpatroon van een cliënt. Brood is naast honger stillend ook een belangrijke leverancier van vitaminen, mineralen, voedingsvezels en jodium.
Het mineraal jodium heeft bijvoorbeeld een belangrijke functie als het gaat om de schildklier. Om het simpel te houden: Jodium heeft invloed op onze verbranding. Daarnaast helpen de voedingsvezels uit voornamelijk bruinbrood bij een prettige stoelgang. Voedingsvezels zijn de niet-verteerbare delen in brood. Het nadeel van brood is dat er veel koolhydraten in zitten.”
Koolhydraatarm eten en brood
Koolhydraten zijn suikers. Een sneetje brood bevat gemiddeld 16 gram koolhydraten. Diëtisten en artsen adviseren een koolhydraatarm dieet als je diabetes type 2 hebt. Een koolhydraatarm dieet helpt bij het stabiel houden van de bloedglucosewaarden. Kortom, als je minder koolhydraten eet, heb je minder hoge pieken en ook minder diepe dalen van je glucosewaarde. Brood past dus niet in een koolhydraatarm dieet? Dat is niet helemaal waar.
Fabels en feiten op een rij
‘Alle brood is ongezond’
Dit is een fabel. Maar je moet wel goed opletten welk brood je kiest. Wit brood wordt gemaakt van heel fijngemalen tarwebloem, dat geen zemelen meer bevat. Vaak wordt witbrood ook gebleekt om het er frisser uit te laten zien. Witbrood bevat nauwelijks tot geen vezels, ijzer, en vitamines. Toch is het niet zo dat donker brood altijd een betere keus is. Veel donkere broden zijn in feite witbroden, waaraan een kleurstof is toegevoegd. Let hier dus goed op wanneer je je brood uitkiest. Of kies ervoor om zelf brood te maken, bijvoorbeeld met een koolhydraatarme broodmix.
‘Volkorenbrood is de beste keuze’
Volkorenbrood is een gezonde keuze omdat er veel vezels in zitten. Vezels zijn belangrijk om de darmen gezond te houden en zorgen voor een goede stoelgang. Het eten van vezelrijke producten vermindert het risico op hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Ook roggebrood is gemaakt van vezels die heel blijven. Roggebrood is hierom ook een gezonde keuze.
‘Speltbrood is een nog betere keuze’
Speltbrood is in de afgelopen jaren steeds populairder geworden, is overal verkrijgbaar en wordt door velen aangeprijsd als veel gezonder dan ‘gewoon brood’. Maar is dit ook zo? Niet per se, want spelt en tarwe zijn allebei graansoorten. Het hangt er verder maar net vanaf of je kiest voor de volkoren variant, net als met ‘gewoon’ brood. Volkorenmeel bevat immers meer vezels, vitamines en mineralen dan witmeel. Overigens is zuurdesembrood, ook zo’n populaire soort, wel gezond. De zuren in het brood vertragen de vertering.
‘Kies liever koolhydraatarm brood’
Koolhydraatarm brood is een goed alternatief. In een gewone volkoren boterham zit gemiddeld zo’n 13 gram koolhydraten. De koolhydraatarme variant bevat minstens 30 procent minder, tussen 5 en 10 gram koolhydraten. Door het toevoegen van bijvoorbeeld lijnzaad en zonnebloempitten heeft dit type brood vaak wel een hoger vetgehalte. Dit is niet per se ongezond; het zijn vooral de goede onverzadigde vetten die je lichaam nodig heeft als brandstof als je weinig koolhydraten eet.
Wat voedingswaarde betreft is het niet per se gezonder of ongezonder dan gewoon brood. Maar het levert wel minder koolhydraten en dat is een voordeel als je diabetes type 2 hebt. Maar voor alles wat je tot je neemt geldt: denk na over wat je eet, kijk wat het doet voor en met jouw lichaam en neem alles met mate.
Hoeveel koolhydraten per dag?
Ben je benieuwd hoeveel koolhydraten jij eet en drinkt op een dag? Er bestaan handige websites en apps die jou daarbij kunnen helpen, zoals de koolhydratentabel of de Eetmeter van het Voedingscentrum.