Koolhydraatarm eten en brood

Diëtisten en artsen adviseren een koolhydraatarm dieet als je diabetes type 2 hebt. Simpelweg omdat er goede resultaten mee worden behaald. Een koolhydraatarm dieet werkt positief bij het stabiliseren van de bloedglucosewaarden. Kortom, als je minder koolhydraten eet, heb je minder hoge pieken en ook minder diepe dalen. Brood past niet in een koolhydraatarm dieet. Toch is dat niet helemaal waar.

Fabels en feiten op een rij

‘Alle brood is ongezond’

Dit is een fabel. Maar je moet wel goed opletten welk brood je kiest. Wit brood wordt gemaakt van heel fijngemalen tarwebloem, dat geen zemelen meer bevat. Vaak wordt witbrood ook gebleekt om het er frisser uit te laten zien. Witbrood bevat nauwelijks tot geen vezels, ijzer, en vitamines. Het is echter niet zo dat donker brood altijd een betere keus is. Veel donkere broden zijn in feite witbroden, waaraan een kleurstof is toegevoegd. Let hier dus goed op wanneer je je brood uitkiest. Of kies ervoor om je eigen brood te maken met bijvoorbeeld koolhydraatarme broodmix.

‘Volkorenbrood is de beste keuze’

Volkorenbrood is vanwege de nodige vezels een gezonde optie. Omdat de granen niet helemaal vermalen zijn, heeft je lichaam meer tijd nodig om het zetmeel uit de koolhydraten te verteren, waardoor je bloedglucose langzamer stijgt. Ook roggebrood is gemaakt van vezels die heel blijven. Roggebrood is hierom ook een gezonde keuze.

‘Speltbrood is een nog betere keuze’

Speltbrood is in de afgelopen jaren steeds populairder geworden, is overal verkrijgbaar en wordt door velen aangeprijsd als veel gezonder dan ‘gewoon brood’. Maar is dit ook zo? Niet per se, want spelt en tarwe zijn allebei graansoorten. Het hangt er verder maar net vanaf of je kiest voor de volkoren variant, net als met ‘gewoon’ brood. Volkorenmeel bevat immers meer vezels, vitamines en mineralen dan witmeel. Overigens is zuurdesembrood, ook zo’n populaire soort, wel gezond. De zuren in het brood vertragen de vertering.

‘Kies liever koolhydraatarm brood’

Koolhydraatarm brood wint het steeds meer aan populariteit in koolhydraatarme diëten. In een gewone volkoren boterham zit gemiddeld zo’n 13 gram koolhydraten. De koolhydraatarme variant bevat minstens 30 procent minder, tussen 5 en 10 gram koolhydraten. Door het toevoegen van bijvoorbeeld lijnzaad en zonnebloempitten heeft dit type brood vaak wel een hoger vetgehalte. Dit is niet per se ongezond; het betreft vooral de goede onverzadigde vetten.

Wat voedingswaarde betreft is het niet per se gezonder of ongezonder dan gewoon brood. Maar het levert wel minder koolhydraten en dat is nooit verkeerd als je diabetes type 2 hebt. Maar voor alles wat je tot je neemt geldt: denk na over wat je eet, kijk wat het doet voor en met jouw lichaam en neem alles met mate.

Inzicht in jouw koolhydraatinname

Mocht je meer hulp wensen bij het inzichtelijk maken van jouw koolhydraatinname, dan is het goed te weten dat je online handige koolhydratentellers kunt vinden, zoals de koolhydratentabel of de koolhydraatkenner.

Misschien interesseert dit je ook?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!