Meer risico op ontstekingen in de mond bij diabetes

Mensen met diabetes kunnen sneller tandvleesontsteking (gingivitis) ontwikkelen. Het is een van de lichamelijk complicaties van diabetes. Je kunt last krijgen van gingivitis als tandplak zich ophoopt rondom tanden en tandvlees. Je tandvlees raakt dan geïrriteerd en zonder tijdig ingrijpen, kan het gaan ontsteken. Soms kan ook het kaakbot gaan ontsteken. Dat heet parodontitis. Voor een goede mondzorg is het belangrijk om in ieder geval tweemaal per dag minimaal 2 minuten je tanden te poetsen.  

Ontstekingen beïnvloeden de bloedglucosespiegel

Als je tandvlees geïrriteerd raakt, hebben de bacteriën uit de tandplak makkelijker toegang tot de rest van je lichaam via de bloedbaan. Zodra je lichaam merkt dat er bacteriën in het lichaam zijn, volgt er een immuunreactie. Dat verhoogt de insulineresistentie, waardoor je bloedglucosespiegel ontregeld raakt en je meer insuline nodig hebt. Het is daarom belangrijk om ontstekingen te voorkomen met goede mondzorg. 

In drie stappen een gezond gebit

Het voorkomen van problemen in je mond staat voorop. Je mond verzorgen is gelukkig eenvoudig met de tips van Astrid Vos, mondhygiënist en echtgenoot van een man en moeder van een inmiddels volwassen dochter met diabetes type 1. Volg elke dag in ieder geval de volgende stappen: 

  1. Poets je tanden en tandvlees goed
    Poets twee keer per dag je tanden met een zachte (elektrische) tandenborstel en gebruik fluoride tandpasta. Er zijn ook speciale tandpasta’s tegen geïrriteerd tandvlees en gevoelige tanden. Poets vooral op de rand van je tand en het tandvlees, daar hopen bacteriën zich op. Als het bloedt, ga je hier mee door totdat je na ongeveer twee weken merkt dat het bloeden is gestopt. Zo krijgen eventuele bacteriën en ontstekingen geen kans.
  1. Maak de ruimte tussen je tanden en kiezen schoon
    Reinig regelmatig tussen je tanden en kiezen met tandenstokers, soft picks of een rager. Laat je daarover adviseren door je mondhygiënist of tandarts. Het kan zijn dat je tandvlees gaat bloeden. Als je dit ééns per dag doet dan zal het bloeden na een week of twee verdwijnen.
  1. Spoel één keer per dag je mond
    Spoel één keer per dag je gebit met een fluoride houdende mondspoeling voor een beschermende laag die bacteriën afweert en de vorming van tandplak voorkomt. Zeker belangrijk wanneer je veel hypo’s hebt die je met voedsel weg moet zien te krijgen, of als je gedurende lange tijd hoge bloedsuikers hebt waardoor je speeksel minder goed is in het herstellen van de zuurgraad. Het liefst een alcoholvrije mondspoeling, zodat je mond niet uitdroogt. Er zijn ook mondspoelingen speciaal voor kinderen.  

Ga tot één tot twee keer per jaar op controle bij tandarts en/of mondhygiënist. Vertel ze dat je diabetes hebt en ook als je regelmatig hypo’s hebt. Dan kunnen ze de behandeling daarop aanpassen. Heb je last van bloedend tandvlees, maak dan meteen een afspraak om erger te voorkomen. 

Wil je meer weten over mogelijke gebitsproblemen bij diabetes en de gevolgen? Kijk dan op de website van Diabetesvereniging Nederland.

Misschien interesseert dit je ook?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!