Meer risico op ontstekingen in de mond bij diabetes

Mensen met diabetes kunnen sneller tandvleesontsteking (gingivitis) ontwikkelen. Het is een van de lichamelijk complicaties van diabetes. Je kunt last krijgen van gingivitis als tandplak zich ophoopt rondom tanden en tandvlees. Je tandvlees raakt dan geïrriteerd en zonder tijdig ingrijpen, kan het gaan ontsteken. Soms kan ook het kaakbot gaan ontsteken. Dat heet parodontitis. Voor een goede mondzorg is het belangrijk om in ieder geval tweemaal per dag minimaal 2 minuten je tanden te poetsen.  

Ontstekingen beïnvloeden de bloedglucosespiegel

Als je tandvlees geïrriteerd raakt, hebben de bacteriën uit de tandplak makkelijker toegang tot de rest van je lichaam via de bloedbaan. Zodra je lichaam merkt dat er bacteriën in het lichaam zijn, volgt er een immuunreactie. Dat verhoogt de insulineresistentie, waardoor je bloedglucosespiegel ontregeld raakt en je meer insuline nodig hebt. Het is daarom belangrijk om ontstekingen te voorkomen met goede mondzorg. 

In drie stappen een gezond gebit

Het voorkomen van problemen in je mond staat voorop. Je mond verzorgen is gelukkig eenvoudig. Volg elke dag in ieder geval de volgende stappen: 

  1. Poets twee keer per dag je tanden met een zachte (elektrische) tandenborstel en gebruik fluoride tandpasta. Er zijn ook speciale tandpasta’s tegen geïrriteerd tandvlees.  
  1. Reinig regelmatig tussen je tanden met een floss, tandenstokers of een rager.  
  1. Gebruik een mondspoeling of tandspoeling na het poetsen voor een beschermende laag die bacteriën afweert en de vorming van tandplak voorkomt. Het liefst een alcoholvrije mondspoeling, zodat je mond niet uitdroogt. Er zijn ook mondspoelingen speciaal voor kinderen.  

Ga tot één tot twee keer per jaar op controle bij tandarts en/of mondhygiënist. Heb je last van bloedend tandvlees, maak dan meteen een afspraak om erger te voorkomen.  

Win een Meridol mondzorgpakket

Help ons om het belang van een goede mondzorg onder de aandacht te brengen en maak kans op een Meridol mondverzorgingspakket bestaande uit Meridol tandpasta en mondwater. Meridol helpt bacteriën op de tandvleesrand te bestrijden en geïrriteerd tandvlees te voorkomen. 

Zo maak je kans:

  • Laat in een reactie onder dit Facebookbericht weten waarom jij kans wilt maken op een Meridol mondverzorgingspakket.
  • Deel dit artikel op Facebook.
  • Meld je aan voor de nieuwsbrief (als je die nog niet ontvangt).
  • Maandagmiddag 14 maart maken we de winnaar bekend!

Heb je niet gewonnen? Bekijk dan het assortiment mondverzorgingsproducten in de webshop.

Wil je meer weten over mogelijke gebitsproblemen bij diabetes en de gevolgen? Kijk dan op de website van Diabetesvereniging Nederland.

Misschien interesseert dit je ook?

Darmbehandeling voor mensen die eenmaal daags insuline gebruiken

Heb je diabetes type 2 en gebruik je eenmaal daags insuline? Dan kan je meedoen aan wetenschappelijk onderzoek van Amsterdam UMC naar een alternatief voor insuline.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!