Verhoogd risico op ontstekingen in de mond bij diabetes

Mensen met diabetes kunnen sneller tandvleesontsteking (gingivitis) ontwikkelen. Je kunt hier last van krijgen doordat tandplak zich ophoopt rondom tanden en tandvlees. Je tandvlees raakt dan geïrriteerd en zonder tijdig ingrijpen, kan het gaan ontsteken. Soms kan ook het kaakbot gaan ontsteken. Dat heet parodontitis.  

Ontstekingen beïnvloeden de bloedglucosespiegel

Als je tandvlees geïrriteerd raakt, hebben de bacteriën uit de tandplak makkelijker toegang tot de rest van je lichaam via de bloedbaan. Zodra je lichaam merkt dat er bacteriën in het lichaam zijn, volgt er een immuunreactie. Dat verhoogt de insulineresistentie, waardoor je bloedglucosespiegel ontregeld raakt en je meer insuline nodig hebt.  

In drie stappen een gezond gebit

Het voorkomen van problemen in je mond staat voorop. Je mond verzorgen is gelukkig eenvoudig. Volg elke dag de volgende stappen: 

  1. Poets twee keer per dag je tanden met een zachte (elektrische) tandenborstel en gebruik fluoride tandpasta. Er zijn ook speciale tandpasta’s tegen geïrriteerd tandvlees.  
  1. Reinig regelmatig tussen je tanden met een floss, tandenstokers of een rager.  
  1. Gebruik een mondspoeling of tandspoeling na het poetsen voor een beschermende laag die bacteriën afweert en de vorming van tandplak voorkomt. Het liefst een alcoholvrije mondspoeling, zodat je mond niet uitdroogt. Er zijn ook mondspoelingen speciaal voor kinderen.  

Ga tot één tot twee keer per jaar op controle bij tandarts en/of mondhygiënist. Heb je last van bloedend tandvlees, maak dan meteen een afspraak om erger te voorkomen.  

Wil je meer weten over mogelijke gebitsproblemen bij diabetes en de gevolgen? Kijk dan op de website van Diabetesvereniging Nederland.

Misschien interesseert dit je ook?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!