Risico van slecht slapen met diabetes

Als je last hebt van rusteloze benen of meerdere malen moeten plassen gedurende de nacht dan wordt je slaapcycli onderbroken. Als je regelmatig een slechte nachtrust hebt dan ontstaat er een verhoogd risico op obesitas en diabetes type 2. Je spieren nemen dan geen of weinig glucose op waardoor je bloedglucosespiegel (te) hoog wordt. Ook heb je een verhoogd risico op een slaapstoornis zoals apneu, waarbij je regelmatig je adem inhoudt tijdens het slapen.

Verbeter je nachtrust met deze tips

Jacqui van Kemenade, schrijfster van het boek Een shotje leefstijl, geeft in haar boek advies voor een goede nachtrust:

  1. Een manier om je biologische klok ‘s morgens goed op gang te brengen is de dag beginnen met veel licht. Een lichtwekker kan je daarbij helpen. Maar ook een vroege ochtendwandeling doet wonderen. Hierdoor word je alerter en wakker.
  2. Niet iedereen heeft evenveel slaap nodig. Een optimale nachtrust ligt gemiddeld tussen 7 en 8 uur slaap maar dit kan per persoon verschillen. Zoek wel de regelmaat op.
  3. Niet alleen het aantal uur dat je slaapt is van belang, maar ook op welk moment van jouw slaapcycli je slaapt (en niet slaapt).
  4. Eet zoveel mogelijk overdag. Je lichaam is er op ingesteld om overdag eten te verteren. Hierdoor is je bloedglucosespiegel ook beter te reguleren. ‘s Avonds laat eten is nadelig en geeft hoge suikerpieken.
  5. Beperk je schermtijd. Zorg ook dat je schermtijd niet ten koste gaat van andere activiteiten op een dag zoals buiten zijn en bewegen. Overdag leg je de basis voor een goede nachtrust.
  6. Dim de lichten in huis als de zon onder is.
  7. Een koele slaapkamer onder de 19 graden is goed voor de slaap.
  8. Lichaamsbeweging verbetert de kwaliteit van je slaap, maar sport niet vlak voor het slapen gaan.
  9. Een vast ritueel voor het slapen gaan kan je helpen om in slaap te vallen.

Wil je meer tips en uitleg? Lees dan verder in het boek Een shotje leefstijl.

Een vast ritueel voor het slapen gaan

Met een vast ritueel voordat je naar bed gaat geef je een signaal aan je hersenen dat het tijd is om te gaan slapen. Goede voet- en mondverzorging zijn van belang als je diabetes hebt, dit zou je onderdeel kunnen maken van je ritueel. Neem bijvoorbeeld na het avondeten een korte douche, kruip in een comfortabele pyjama, controleer je voeten op kleine wondjes en verzorg ze met een crème of applicator. Voorkom complicaties als tandvleesontsteking door grondig je gebit te reinigen voordat je gaat slapen. Door iedere avond het ritueel te herhalen hoef je maar weinig na te denken en ontspan je je hersenen.

Hoe goed is jouw nachtrust?

Zoals je hebt kunnen lezen is een goede nachtrust van groot belang. Hoe is het gesteld met de kwaliteit van jouw nachtrust, weet je dat? Het kan zijn dat je ongeveer 8 uur slaapt, maar dat je zo onrustig slaapt dat de kwaliteit van jouw nachtrust een stuk minder is dan je denkt. Of andersom, voor je gevoel heb je eindeloos liggen woelen maar dat blijkt erg mee te vallen. Een activity-tracker zoals een fitbit registreert jouw bewegingen in je slaap en laat zien hoe de kwaliteit van jouw slaap was. Bekijk hoe lang je in lichte, diepe en remslaap bent en ontvang tips door middel van een app.

Rustiger slapen onder een zware deken

Heb je bovenstaande tips al geprobeerd maar slaap je nog steeds te weinig of onrustig? Dan kan een zware deken je helpen om rustiger te slapen. Een zware deken is voorzien van verzwaringsmateriaal, zoals glaszand, en weegt 2 á 10 kilo. Het gewicht van de deken geeft je een geborgen en veilig gevoel, alsof je geknuffeld wordt. De zachte druk op je lichaam zorgt ervoor dat je zenuwstelsel ontspant, je hersenen meer geluk hormonen aanmaken en minder stresshormonen.

Misschien interesseert dit je ook?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!