Wat is het gevolg van diabetes voor je ogen?

Te hoge, te lage en sterk schommelende glucosewaarden hebben gevolgen voor je ogen. Als je langere tijd te hoge glucosewaarden hebt, kan dat je netvlies beschadigen. Maar ook als je glucosewaarde kort te hoog is dan kan het (tijdelijke) klachten geven, zoals wazig of vlekkerig zien en oogontstekingen. Ook een te lage of schommelende glucosewaarde kan ervoor zorgen dat je tijdelijk wazig ziet.

Wanneer heb je meer kans op oogproblemen bij diabetes?

De kans op oogproblemen is groter als je:

Tijdelijke oogproblemen

Voorbeelden van tijdelijke oogproblemen bij diabetes zijn:

  • Wazig zien
  • Oogontstekingen

Deze problemen gaan over als je bloedglucosewaarde weer stabiel is.

Blijvende oogproblemen

De volgende oogproblemen door diabetes gaan niet over. Wel kun je bij sommige problemen met een behandeling voorkomen dat je klachten en schade erger worden.

  • Diabetische retinopathie. Diabetische retinopathie is een oogafwijking door veranderingen in de bloedvaten van het netvlies in je oog.
  • Maculadegeneratie. Bij maculadegeneratie sterven cellen af in het centrale deel van het netvlies in je oog. Dit deel van het netvlies heet de macula en is heel belangrijk om goed en scherp te kunnen zien.
  • Macula-oedeem. Macula-oedeem is een ophoping van vocht achter het middelste deel van het netvlies (de macula). Dit vocht komt uit lekkende bloedvaatjes. Hierdoor kan je moeite krijgen om scherp te zien.
  • Staar (cataract). Bij staar is de ooglens troebel. Hierdoor ga je waziger zien.
  • Glaucoom. Bij glaucoom raakt de oogzenuw beschadigd. Via de oogzenuw gaan elektrische signalen van de ogen naar de hersenen. Daar worden de signalen omgezet in beelden. Als de oogzenuw beschadigd raakt ontstaan er zwarte vlekken in je beeld. Met speciale oogdruppels kan je ervoor zorgen dat het niet erger wordt.
  • Dubbelzien door verlamming van de 6e hersenzenuw. Diabetes kan hiervan de oorzaak zijn.

Wat kun je zelf doen om oogproblemen te voorkomen of vertragen?

Er zijn verschillende mogelijkheden om oogproblemen te voorkomen of de klachten tot stilstand te brengen.

  • Probeer je glucosewaarden zo stabiel mogelijk te houden.
  • Probeer zo gezond mogelijk te leven. Beweeg voldoende, let op je voeding, voorkom stress zoveel mogelijk en slaap voldoende. Bekijk tips voor een gezonde leefstijl.
  • Laat je ogen regelmatig controleren. Minimaal iedere drie jaar. Dit hangt af van de conditie van je ogen. Vraag je behandelaar hoe vaak voor jou het beste is.
  • Wees alert op oogproblemen. Problemen aan je ogen merk je vaak pas op als er al schade is. Heb je klachten aan je ogen, hoe klein ook, neem meteen contact op met huisarts. Een snelle behandeling van bijvoorbeeld retinopathie of glaucoom kan blijvende schade verminderen of voorkomen.

Tip: Heb je een (nieuwe) bril of contactlenzen nodig?
Laat je ogen pas opmeten als je glucosewaarden stabiel zijn. Onze tip is om twee metingen op twee verschillende momenten te laten doen. Zo voorkom je dat je brilglazen/lenzen niet de juiste sterkte hebben.

Autorijden met oogklachten en diabetes

Oogklachten komen vaak voor bij mensen met diabetes. Daarom wil het CBR dat iedereen met diabetes vanaf het moment van diagnose, iedere 10 jaar beoordeeld wordt door de oogarts. Je leest meer over autorijden met diabetes op de website van Diabetesvereniging Nederland.

Webinar over diabetes en oogproblemen

Op dinsdagavond 19 maart organiseert Diabetesvereniging Nederland een webinar over diabetes en oogproblemen. Wil je erbij zijn of het later terugkijken? Meld je dan aan.

Gratis e-book over oogproblemen

Wil je na het lezen van dit artikel meer informatie over verschillende complicaties aan je ogen, mogelijke behandelingen en tips? Vraag dan hier het gratis e-book over oogproblemen aan.

Misschien interesseert dit je ook?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!