Leven met diabetes kan af en toe zwaar zijn. Hoe blijf je positief? 3 tips om positief te blijven bij diabetes.

Soms zit het tegen, zeker als je diabetes hebt. Dan is het moeilijk om optimistisch te blijven en kun je wel een steuntje in de rug gebruiken. Hoe houd je de moed erin? Drie tips om positief te blijven.

3 tips om positief te blijven bij diabetes

 1. Zet kleine, haalbare stapjes
  Het lijkt misschien een open deur, maar als je te snel te veel van jezelf vraagt en probeert om alles in één keer goed te doen, raak je geheid teleurgesteld. Wees niet te streng voor jezelf en verdeel je verbeterpunten in haalbare stukken. Dus niet je bloedsuikerspiegel iedere dag perfect willen houden en iedere dag strikt koolhydraatarm willen eten tegelijkertijd, maar één voor één.
 2. Zoek steun en hulp
  Je hoeft niet altijd alles alleen te doen. Soms heb je wat extra hulp nodig. Daarvoor kun je natuurlijk je zorgverlener (huisarts, internist of diabetesverpleegkundige) benaderen. Steun van iemand die ook diabetes heeft en dus weet waar je het over hebt, kan ook fijn zijn. Die mensen vind je bij Diabetesvereniging Nederland. Het Diabetes Trefpunt Nederland is een online community voor iedereen die te maken heeft met diabetes. Ook daar kun je je hart luchten.
 3. Focus op het positieve
  Het zit in de mens om te focussen op alles wat fout gaat en dat te willen verbeteren. Maar je komt verder als je het omdraait: focus op het positieve en neem dat als uitgangspunt om de minder goede punten aan te pakken. Met andere woorden: minder in je zwakte zitten, meer in je sterkte. Bedenk ook wat je al goed doet met je diabetes en beloon jezelf daarvoor. Bijvoorbeeld met een leuk tijdschrift of een mooi bloemetjeBen jij niet degene die in de put zit maar wil je een ander steunen? Ook dan is een boeket een simpel maar mooi gebaar. 

Wat is jouw persoonlijke tip als het om diabetes gaat en positief blijven? Wat helpt jou als je er even doorheen zit? Laat het ons onder dit bericht op Facebook weten.

Volg ons actief en krijg toegang tot vele extra’s!

Wil je de volledige inhoud bekijken? Maak dan een gratis account aan.
 • Lees alle premium content
 • Gratis receptenboekjes
 • Unieke aanbiedingen
 • Extra kortingen

Misschien interesseert dit je ook?