Rust is o zo belangrijk. Deze 5 tips voor meer rust helpen je op weg.
We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken: rust is net zo belangrijk als goede voeding en beweging. Rust in lichaam en geest zorgt voor meer energie, betere hormoonbalans en indirect ook voor gezondere keuzes op voedingsgebied. Volgens leefstijlcoach Meijke van Herwijnen van Visiom Leefstijlcoaching gaat er een heleboel mis als iemand moe en gestrest is.
Meijke vertelt: “Als je moe bent en veel stress ervaart kan dat op verschillende vlakken zijn weerslag hebben. Zo heb je bij vermoeidheid minder zin om überhaupt in beweging te komen, laat staan om na werktijd nog een gezonde maaltijd te bereiden. Stress zorgt daarnaast voor meer onrust in je hoofd. En heel belangrijk: de hormoonbalans wordt verstoord. Onder andere de hormonen die je eetlust en verzadigingsgevoel regelen raken in de war. Gevolg? Snaaibuien en aankomen in plaats van afvallen.”
5 tips om meer rust in te bouwen
Hoe doe je dat: meer relaxen en rust pakken? De volgende tips en tricks gaan jou helpen om rust, reinheid en regelmaat in te voeren in je dagelijkse leven. Nuttige informatie die je meteen kunt uitproberen zonder er te veel tijd in te steken. Het moet immers wel leuk en haalbaar blijven.
1. Goede nachtrust regel je overdag
Wat houdt dit nou concreet in? Check bij jezelf of je genoeg ontspanning op een dag krijgt. Bouw je pauzes in op werk? Pak je in je vrije tijd (na werk bijvoorbeeld) de kans om iets te doen waar je plezier uit haalt? Zorg je dat je 5-7 uur voordat je gaat slapen geen stimulerende middelen meer tot je neemt (cafeïne, nicotine, alcohol)?
2. 1,5 uur werken? Pauze!
Je kent het wel, lang werken achter de computer maakt suf. Het advies van onze leefstijlcoach? Neem na anderhalf uur werken pauze. Dit kan simpelweg door een rondje te gaan wandelen, een plaspauze te nemen, thee te zetten of naar fijne muziek te luisteren. Of schakel over naar een heel ander soort taak. Doe wat goed voelt voor jou en waar jij rust uit haalt.
3. Focus!
Misschien wel het kortste advies, maar zeker niet het meest vanzelfsprekende. Hoe vaak doen we niet meerdere dingen tegelijk? Televisiekijken en ondertussen berichtjes sturen met de mobiel, televisiekijken met een bord eten op schoot, autorijden en ondertussen bellen, etc. Probeer eens één ding tegelijk te doen en daar je volledige aandacht bij te hebben. Je zult zien dat je productiever wordt en minder druk voelt om alles tegelijk te doen. Op het einde van de dag wil je je moe maar voldaan voelen en niet leeg en onvoldaan.
4. Bouw stimulansen af 1 uur tot 1,5 uur voor bedtijd
Het is belangrijk om voordat je naar bed gaat geen dingen meer te doen die je lichaam of hersenen activeren. Dus niet tot vlak voor bedtijd achter de computer zitten te werken of turen naar het schermpje op je mobiel. Je mobiel geeft namelijk blauw licht af, wat door de hersenen als stimulans wordt gezien. Het licht zorgt ervoor dat de aanmaak van het slaaphormoon melatonine afneemt.
Bedenk ook dat je na intensief sporten in de avond zo’n anderhalf uur tijd nodig hebt om tot rust te komen. Er zit nog zoveel adrenaline in je lichaam dat slapen waarschijnlijk niet lukt. Pas daarnaast op met stimuli als cafeïne, nicotine of alcohol. Dit zijn alle drie oppeppende middelen die je van je slaap afhouden.
5. Ontspanning moet niet voelen als een tijdvreter
Als ontspanning als een moetje voelt, je er andere dingen voor moet laten of er extra tijd voor nodig hebt, dan haken veel mensen al snel af. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je je werk op moet zeggen voor dergelijke activiteiten. Zorg dus dat je je tijd anders en economischer gaat indelen. Een hele simpele tip is om ‘s ochtends op de plaats van de afstandsbediening je sportschoenen neer te leggen. Zo zorg je ervoor dat je bij thuiskomst naar je schoenen grijpt en niet voor de televisie belandt.
Lees meer tips van leefstijlcoach Meijke van Herwijnen: 7 tips om je leefstijl te verbeteren.