Depressie en diabetes. Het is volgens professor doctor Frans Pouwer absoluut niet iets om je voor te schamen. Mensen die aan de ziekte lijden hebben namelijk twee keer zoveel kans om een depressie te ontwikkelen. Dat valt onder andere te lezen in het voorwoord van het proefschrift van Pouwer. Niet zo gek volgens Pouwer: “Complicaties bij diabetes zijn een enorme risicofactor voor het ontwikkelen van psychische klachten”.
Volgens Pouwer, die gespecialiseerd is in de psychosociale aspecten van diabetes, is het heel belangrijk om je “niet te schamen” voor het feit dat je het gevoel hebt “niet de oude te zijn”. “Dus dat het niet lekker gaat betekent niet dat je hoeft te denken ‘ben ik nu gek?’”.
Bang voor diabetes
Opgebrand raken door de zelfzorg die nodig is bij deze ziekte, is helemaal niet zo raar. In de wetenschappelijke publicatie van de hoogleraar valt te lezen dat sommige mensen een ‘diabetes- burn out’ krijgen, door alles wat er aan zorg komt kijken. Ook angst voor hypo’s, angst voor prikken, moeite hebben met het aanpassen van de leefstijl en verminderde kwaliteit van leven zijn redenen om psychische klachten te ontwikkelen.
Laat slechte gedachten los!
Wat je volgens Pouwer in ieder geval niet moet doen is denken dat je een “slecht persoon met diabetes” bent als je het allemaal even niet meer weet. Als je te horen krijgt dat je diabetes hebt of er ontstaan complicaties door de diabetes, dan mag je daar “best even van balen”. “Het is een ernstige aandoening, die je beslist niet moet onderschatten. Het is echter niet zo dat je hele leven overhoop hoeft te liggen”, geeft de professor aan. “Als je in een vroeg stadium de schouders eronder zet en diabetes goed managet, dan is de impact niet wereldschokkend”. Kortom, depressie en diabetes hoef je niet onder stoelen of banken te schuiven.
Graag tips ontvangen om positiever in het leven te staan? In dit artikel vertelt leefstijlcoach Meijke Herwijnen je hoe! Of wil je liever weten hoe je een depressie tegen kunt gaan? Ook daarvoor hebben we goede tips.