Als je diabetes type 2 hebt loont het om je leefstijl onder de loep te nemen. Al werkt “de maatschappij” niet altijd mee om mensen te stimuleren gezonder te gaan leven, volgens Prof. Dr. Henk Bilo. In onderstaand verhaal geeft Bilo zijn kijk op de huidige maatschappij en diabetes type 2.
Ziekmakende maatschappij
‘Een maatschappij die het stimuleert om een ziekmakende leefstijl na te streven’, dat is hoe Prof Dr. Henk Bilo tegen de ‘B.V. Nederland’ aankijkt. De internist die zich 25 jaar lang bij het Isala Diabetescentrum (Isala Klinieken) inzette voor de beste diabeteszorg, vertelt het met een ernstige gezichtsuitdrukking.
‘Weet je wat ik écht niet snap? Waarom tabaksreclames op tv verboden zijn, maar er nog altijd wel miljoenen euro’s wordt uitgegeven aan reclames voor bijvoorbeeld chips? Dat mág gewoon niet meer gebeuren. Daar moeten we echt vanaf’.
Kennis over gezondheid ontbreekt
Het aantal mensen met diabetes type 2 zit momenteel rond een miljoen. Volgens Bilo vallen daar de mensen onder die een leefstijlverandering zouden moeten willen, maar ook een groep oudere mensen, waarbij de alvleesklier gaandeweg versleten raakt. Al heeft deze laatste groep bijna een ander soort type 2, legt de internist uit.
‘Als je kijkt naar groepen mensen met een verschillende sociaal-economische achtergrond, dan zie jij bij volwassenen met alleen lagere school of lager, dat zo’n 15-16% bekend is met diabetes, terwijl dat bij mensen met een universitaire opleiding maar bij zo’n 2% het geval is. Waarom dat zo is, is niet altijd goed te verklaren; mogelijk ontbreekt het toch vaak aan kennis wat betreft een gezonde leefstijl, wat de ziekte kan betekenen en hoe het eigen lichaam functioneert.
Epidemie diabetes type 2 bij bron aanpakken
Diabetes type 2 komt dus vaker voor bij mensen uit lagere sociaal-economische klassen. Volgens Bilo kun je het deze groep mensen soms niet eens kwalijk nemen: ‘Het komt voor dat een kind in zijn eerste vijf levensjaren nog nooit een appel heeft gezien’.
De internist gelooft dat educatie een belangrijk onderdeel is bij het voorkomen én behandelen van welvaartsziekten als diabetes type 2: ‘Waarom laat je ouders niet vóór de zwangerschap al een cursus doen? Met alles wat ze moeten weten over gezonde voeding, voldoende beweging, etc. We moeten wel allemaal papieren halen voor het autorijden bijvoorbeeld, maar voor een kind opvoeden níks?
Als mensen denken dat gezond eten duur is, of niet weten hoe ze gezond moeten koken, dan is er gewoon meer educatie nodig. Want zeg zelf: de Lidl heeft een geweldige groente- en fruitafdeling, en écht niet duur’.
Wil jij meer verhalen lezen van experts binnen het vakgebied diabetes type 2? Prof. Dr. Hanno Pijl geeft in zijn artikel ‘Advies: ga gezonder leven’ aan hoe hij denkt dat diabetes type 2 moet worden aangepakt. Diëtiste Conny Dubbeldam vertelt in ‘Gezond leven als leefstijl’ over de noodzaak van de juiste voeding bij diabetes en Prof. Dr. Frans Pouwer bekijkt het in ‘Depressie en diabetes’ van een hele andere kant.