‘Het veranderen van je leefstijl is een verloren wedstrijd als je geen doel hebt om naartoe te werken’, geeft de internist aan. ‘Daarnaast moet je bij jezelf nagaan wat voor motivatie je inbrengt. Als je geen ziektelast voelt, dan is gezonder leven geen prioriteit en zijn andere dingen belangrijker’.

Doel moet functie hebben
Het bewegen en sporten an sich moet volgens Bilo wel een functie hebben, want ‘als je vergaat van de pijn als je bijvoorbeeld een stukje moet wandelen, dan houd je daar mee op als het geen doel dient’. En dus is het advies: stel een doel. Een doel kan gemakkelijk mislukken als je niet precies weet wat je wilt bereiken of als je onrealistische verwachtingen van jezelf hebt. In het artikel ‘zó houd je voornemens vol’ geven wij tips om je doel wel te behalen.

Beweeg in groepsverband
Maar hoe breng je de motivatie op om je doel te laten slagen? Henk Bilo geeft aan dat bewegen met anderen al een enorme stok achter de deur kan zijn. ‘Als je samen gaat bewegen heb je een natuurlijke groepsdruk, waardoor je als het ware ‘gedwongen’ wordt om door te zetten als het moeilijk wordt. Daarnaast doe je mee aan een sociale activiteit als je sport binnen groepsverband en ontwikkel je misschien wel nieuwe vriendschappen’. Door Corona is sporten in groepsverband nu even geen optie, maar bewegen met een vast maatje natuurlijk wel. Plan wekelijks een wandeling of fietstocht samen en houd elkaar eraan. 

Heb jij nog een goede tip om je doel vol te houden? Laat het ons weten op Facebook!

Wil jij meer verhalen lezen van experts binnen het vakgebied diabetes type 2? Prof. Dr. Hanno Pijl geeft in zijn artikel ‘Advies: ga gezonder leven’ aan hoe hij denkt dat diabetes type 2 moet worden aangepakt. Diëtiste Conny Dubbeldam vertelt in ‘Gezond leven als leefstijl’ over de noodzaak van de juiste voeding bij diabetes en Prof. Dr. Frans Pouwer bekijkt het in ‘Depressie en diabetes’ van een hele andere kant.

Misschien interesseert dit je ook?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!