Prof. Dr. Henk Bilo over hoe het behalen van een doel kan helpen bij het trots zijn op jezelf. Kortom, krijg zelfvertrouwen door doel te stellen.

In het artikel ‘educatie tegen ziekmakende leefstijl’ pleitte internist Henk Bilo al voor het ‘scholen’ van mensen, zodat ze weten hoe je gezond(er) kunt leven. Maar hoe zorg je ervoor dat je een gezonde leefstijl volhoudt? Dat is al een doel op zich. Volgens Bilo, professor in de Inwendige Geneeskunde ‘moet het doel een functie hebben en zorgen voor een gevoel van trots als je eraan werkt’.

‘Het veranderen van je leefstijl is een verloren wedstrijd als je geen doel hebt om naartoe te werken’, geeft de internist aan. ‘Daarnaast moet je bij jezelf nagaan wat voor motivatie je inbrengt. Als je geen ziektelast voelt, dan is gezonder leven geen prioriteit en zijn andere dingen belangrijker’.

Doel moet functie hebben
Het bewegen en sporten an sich moet volgens Bilo wel een functie hebben, want ‘als je vergaat van de pijn als je bijvoorbeeld een stukje moet wandelen, dan houd je daar mee op als het geen doel dient’. En dus is het advies: stel een doel. Een doel kan gemakkelijk mislukken als je niet precies weet wat je wilt bereiken of als je onrealistische verwachtingen van jezelf hebt. In het artikel ‘zó houd je voornemens vol’ geven wij tips om je doel wel te behalen.

Beweeg in groepsverband
Maar hoe breng je de motivatie op om je doel te laten slagen? Henk Bilo geeft aan dat bewegen met anderen al een enorme stok achter de deur kan zijn. ‘Als je samen gaat bewegen heb je een natuurlijke groepsdruk, waardoor je als het ware ‘gedwongen’ wordt om door te zetten als het moeilijk wordt. Daarnaast doe je mee aan een sociale activiteit als je sport binnen groepsverband en ontwikkel je misschien wel nieuwe vriendschappen’.

Heb jij nog een goede tip om je doel vol te houden? Of heb jij ervaring met het sporten in groepsverband en heb jij hiermee positieve ervaringen? Laat het ons weten op Facebook!

Het Coronavirus (COVID-19) en diabetes

Voor informatie over het Coronavirus (COVID-19) en diabetes ga je naar dvn.nl.

Misschien interesseert dit je ook?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!